Üçüncü Balyoz Davası Da Ana Dava İle Birleştirildi

Balyoz soruşturması kapsamında hazırlanan ve 26 Aralık 2011 tarihinde başlayan 3.

Balyoz davası, iddianamenin TRT spikerleri tarafından okunmasının ardından Balyoz ana davası ile birleştirildi.

Balyoz soruşturmaları kapsamında açılan üçüncü Balyoz davasına ait iddianamenin okunması tamamlandı. TRT spikerleri Hakan Kıra, Ömer Faruk Zora, 264 sayfalık iddianamenin okunması yaklaşık 15 saat sürdü. Pazartesi 14.30’da başlayan iddianamenin okunması Perşembe 17. 15’te sona erdi. Balyoz ana davası ile birleştirilmesi talep edilen üçüncü Balyoz davasında Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Koramiral Deniz Cora, korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler ve Rıdvan Ulugüler ile HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman`ın da aralarında bulunduğu 64`ü tutuklu 143 sanık yargılanıyor.
TRT spikerleri tarafından iddianamenin okunması işlemi saat 17.16’da sona erdi. İddianamenin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı Ömer Diken bazı sanıkların avukatları Kemal Yener Saraçoğlu, Celal Ülgen ve Murat Ergül’ün davanın askeri mahkemenin görev alanına girdiği iddiasıyla görevsizlik kararı verilmesi yönünde taleplerinin bulunduğunu hatırlattı. Başkan Diken bu konuda kara verilebilmesi için öncelikle Savcı Hüseyin Kaplan’dan talebe ilişkin görüşünü sordu. Savcı Kaplan, Askeri Ceza Kanunun 1. 2. ve 12. maddeleri gereğince sanık avukatlarının taleplerinin reddi ile duruşmaya devam edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Savcı, mütalaasının ardından duruşmaya ara verildi. Saat 17.35’te Mahkeme Başkanı Ömer Diken, heyet olarak aldıkları kararı açıkladı. Bazı sanıklar ile avukatlar tarafından davanın askeri yargı görev alanına girdiği iddiasıyla görevsizlik kararı verilmesine ilişkin talepleri reddedildi. Başkan Diken, verilen bu karara Askeri Ceza Kanununda askeri darbeye teşebbüs suçunun adli (sivil) yargı görev alanında olduğunun belirtildiğini gerekçe gösterdi. Diken ayrıca, yargılaması devam etmekte olan Balyoz ana davası ile bugün iddianamesi tamamlanan 3. Balyoz davasında sanıklar arasında hukuki irtibat bulunduğunu, davalar arasında da fiili irtibat bulunduğunu gerekçe göstererek davaların birleştirilmesine karar verdiklerini açıkladı. Diken, bundan sonra 3. Balyoz davasının ana Balyoz dava dosyasına dahil edilerek tek dosya üzerinden yargılamaya devam edeceklerini belirtti. Böylece sanık sayısı 365’e yükselen Balyoz davası, 5 Ocak 2012 tarihinden itibaren art arda görülmeye başlanacak.