'anayasa'dan Türklüğe Yapılan Bütün Göndermeler Çıkarılmalı'

Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof.

'anayasa'dan Türklüğe Yapılan Bütün Göndermeler Çıkarılmalı'
Dr. Eser Karakaş, Anayasa`dan Türk ve Türklüğü çağrıştıran bütün göndermelerin hemen çıkarılması gerektiğini söyledi.

Muş Alparslan Üniversitesi`nde (MŞÜ) `Avrupa Birliği, Yeni Anayasa ve Arap Baharı` konulu bir konferans düzenledi. Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu`nda Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eser Karakaş`ın konuşmacı olarak katıldığı konferans öncesi açıklama yapan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, üniversite olarak yeni anayasaya katkıda bulunacaklarını belirtti. Yeni anayasa konusunda hazırladıkları çalışmayı TBMM Başkanı Cemil Çiçek`e sunacaklarını vurgulayan İnanç,"Devlet Planlama Teşkilatı tarafından onaylanan gelişim planımızda bizim üniversite olarak anayasaya bakış açımız belirtilmişti. Türkiye`nin hiç hak etmediği ve üzerine yüklenen kamburlardan kurtulması gerektiğini daha o gün ifade etmiştik" dedi.

Her etnik yapının kendi dilini konuşmasının kendi ana sütleri kadar helal olduğunu kaydeden İnanç, bu nedenle yeni Anayasa`da her türlü etnik yapının kendi ifadesini bulması, kendi dilini konuşması, hatta kendi dilinde eğitim ve öğretim hakkına sahip olması gerektiğini dile getirdi. Anayasa`da her türlü etnik yapının yer alması gerektiğinin altını çizen İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hiç kimsenin sizin doğuştan sahip olduğunuz bu haklarınıza kavuşmanız noktasında sizlerin kullanılmasına müsaade etmemenizi bekliyoruz. Hiç kimseye ve hiçbir kesime bu haklarınız üzerinden siyaset yapma, yahut sizleri kullanmasına izin vermemenizi bekliyoruz. Anayasada her türlü etnik yapı yer almalı, herkes dilini konuşabilmeli, hatta kendi dilinde eğitim ve öğretime sahip olmalıdır. Anayasada düşünce özgürlüğünün sonuna kadar yer almasını istiyoruz. Bugün özellikle inanç noktasında bir süredirdışlanan ve ötelenen kesimlerin eğitim öğretim haklarının yanı sıra çalışma şartlarında da aynı haklara sahip olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Anayasa`nın insan ölçekli insan odaklı kısa ve basit bir metin olmasını temenni ediyoruz." Fransa tarafından kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı kararının Fransa için çok ciddi bir paradoks olduğunu belirten Rektör İnanç, şunları kaydetti: "Son günlerin gündemini teşkil eden ve bizi yakından ilgilendiren konularla ilgili olarak Avrupa Birliği`nin çok ciddi bir sınavdan geçtiğini hatırlatmak istiyorum. Avrupa Birliği uzun yıllar önce Türkiye`de kendisi hakkında ortaya çıkan kanaatleri boşa çıkarmak yerine o kanaatleri destekler adımlar atıyor. Fransa Parlamentosu`nun, Ermeni katliamı adıaltında çıkarmış olduğu yasayı kabul etmek mümkün değil. Aynı Fransa, milyonlarca insanın peygamberine hakareti ifade özgürlüğü olarak değerlendiriyor. O ifade özgürlüğünün de birilerine şu katliam yoktur ya da şu katliam vardır demeleri eğer ifade özgürlüğünün ötesinde suç sayılıyorsa bu Fransa için çok ciddi bir paradokstur diye düşünüyorum." "ANAYASA`DAN TÜRK VE TÜRKLÜĞE YAPILAN BÜTÜN GÖNDERMELER HEMEN ÇIKARILMAK ZORUNDADIR" Bahçeşehir Üniversitesi AB İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eser Karakaş ise, Anayasa`da bulunan Türk ve Türklük ifadelerinin hemen çıkarılması gerektiğine vurgu yaptı. Karakaş, "Eğer Anayasa`ya Türk kimliğinin yanı sıra bir de Kürt kimliğini koyarsak o zaman Çingeneler, Rumlar, Ermeniler ve Boşnakların günahı ne? Sayılarının daha az olması mı? Böyle bir şey olabilir mi? `Türkiye Cumhuriyeti`ni, Türkler ve Kürtler beraber kurdu` gibi madde konulmasına kanımın son damlasına kadar karşıyım" diyekonuştu.

Millet denilen kavramın bir ülkenin yurttaşlar bütünü olduğunu belirten Eser Karakaş, Anayasa`dan özel isimlerin çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. Atatürkçülüğün tanımının olmadığına vurgu yapan Karakaş, "Anayasa`dan Atatürkçülüğün çıkarılmasını talep etmek asla ve asla Atatürk karşıtlığı değildir. Belki de Atatürk`ü siyasal tartışmaların dışına taşıyarak tarihsel yerine oturtmak ve böylece daha kalıcı bir saygınlık çabası olacaktır. Anayasa`dan özel isimleri çıkarmayı talep ediyoruz. İlk yapılmasıgereken bu" diye konuştu.

Soru cevap şeklinde devam eden konferansın bitmesinin ardından Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç tarafından Prof. Dr. Eser Karakaş`a el dokuma kilim ve plaket verildi.

Konferansa; Muş Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Adalet Komisyonu Başkanı Beytullah Bektaş, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, İl Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, kurum amirleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Kaynak: İHA