Saat Tamirciliğine Çin Malı Darbesi

Nevşehir de 34 yıldır saat tamirciliği yapan Zihni Yapakçı (50), Çin malı ucuz saatlerin erken bozulduğu için işlerinin arttığını fakat kazançlarının azaldığını söyledi.


Bir zamanların gözde mesleklerinden biri olan saat tamirciliği, kalitesiz Çin malı saatlerin piyasada yer almasıyla birlikte bitme noktasına geldi. Nevşehir Merkez ilçede 1977 yılından bu yana saat tamirciliği yapan Zihni Yapakçı (50), ucuz Çin mallarının erken bozulduğu için tamir işinin artmasına rağmen kazancın düştüğünü söyledi. Artık insanların kol saati takmadığını, bunun yerine cep telefonlarındaki saatleri kullandığını belirten 34 yıllık saat tamircisi Zihni Yapakçı, saat kullananların büyük bir çoğunluğunun ise ucuz Çin malı saatleri tercih ettiğini belirtti. Çin mallarının çok çabuk bozulduğunu ve kalitesiz malzeme kullanıldığı için tamir edilmesinin zor olduğunu ifade eden Yapakçı, "Eskiden bir kişi aldığı saati ömür boyu kullanırdı. Bozulunca da saat tamircileri mutlaka o saati tamir ederdi. Ama vatandaşların tercih ettiği Çin malı saatlerin tamir edilmesi mümkün değil. Tamiri mümkün olmadığı için saat bozulunca atılıyor ve yenisi alınıyor. Bu durumda biz iş yapamaz oluyoruz.” dedi.

Vatandaşların saat tamircilerine genelde saat pilini, kordonunu değiştirmek, kırılan saat camını yenilemek gibi nedenlerle geldiğini belirten Yapakçı, “Çin malı saatlerin kordonlarında, camları ve pilleri çok uzun ömürlü olmuyor. Mekanik arızalar haricinde vatandaşlar genelde bu tür nedenlerle bize geliyor. Çin Malı saatler işimizi arttırdı; fakat kazancımızı azalttı. Bir saatin pilini 2-3 liraya, kordonunu veya camını malzemesine göre en fazla 10 liraya değiştiriyoruz. Buda bize eskisi gibi para kazandırmıyor.” şeklinde konuştu.