Büyükşehir İle Aşti Arasında 50 Milyon Tl'lik Kira Anlaşmazlığı

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile kiracısı AŞTİ arasında 12 yıldır ödenmeyen 50 milyon TL`lik kira anlaşmazlığı yaşanıyor.

Büyükşehir Belediyesi`nin 2000 yılında belediye şirketlerinden BUGSAŞ AŞ`ye kiraladığı AŞTİ`de 12 yıl süren kira mücadelesinde 2003 yılı hariç bütün yıllarda kiralar Büyükşehir Belediyesi`ne ödenmedi. Ortaya ise Büyükşehir Belediyesi`nin alacağı olan 57 milyon TL`lik kira bedeli çıktı.
Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) 28 Ocak 2000 yılında kira sözleşmesi ile BUGSAŞ AŞ`ye kiraya verildi. Yıllar itibarıyla AŞTİ kompleksinin kiraları Büyükşehir Belediyesi encümeninin her yıl aldığı kararlarla belirlendi. Son olarak 2011 yılında 8 milyon 652 bin TL olarak belirlenen kiralar, diğer yıllarda ödenmeyen kiralarla birlikte Büyükşehir Belediyesi 57 milyon 524 TL alacaklı hale geldi. Ancak BUGSAŞ AŞ, söz konusu kira artışlarına itiraz etmesi sonucu mahkeme kararıyla Büyükşehir Belediyesi`nin alacağı tutar 54 milyon 762 bin TL olarak tespit edildi. Ancak süreç bununla da kalmadı. BUGSAŞ AŞ, bugüne kadar sadece 2003 yılı kira bedelini ödedi. Diğer yıllara ait kira bedellerini ise Büyükşehir Belediyesi ile BUGSAŞ AŞ arasında imzalanan kira sözleşmesi maddeleri uyarınca AŞTİ`ye yapılan tadilat bedellerine mahsup edilmesinin istenmesi üzerine konu mahkemelere intikal etti.
Davaların sürmesi nedeniyle de BUGSAŞ, Büyükşehir Belediyesi`ne hiçbir ödemede bulunmadı. BUGSAŞ son olarak devletin borçları yeniden yapılandırma kanunundan faydalandı. 54 milyon TL`lik borç, faizlerin düşülmesiyle birlikte 46 milyon 757 bin 847 TL`ye indirildi. Ancak kiracı BUGSAŞ AŞ, AŞTİ`ye yapılan 12 yıllık tadilat ve alımların toplamı olan 8 milyon 985 bin 213 TL ile hak edişlerin toplamı olan 13 milyon 406 bin 588 TL`nin kira alacağı olan Büyükşehir Belediyesi`nden mahsup edilmesini bilirkişi raporlarıyla tescil ettirdi.
Bu harcamalarla birlikte BUGSAŞ AŞ, ev sahibi Büyükşehir Belediyesi`ne bu alacakların toplamı olan 22 milyon 391 802 TL`den vazgeçmesini ve yapılandırılan borcun tutarından 24 milyon 366 bin 45 TL`sini ödemeyi teklif etti. Büyükşehir Belediyesi Hukuk ve Tarifeler Komisyonu da ortaya çıkan tablo karşısında, kira bedellerinin 2005 yılından bugüne kadar ÜFE oranı kadar artırılıp artırılmayacağı, 2000 yılından 2011 yılına kirası dahil toplam kira alacaklarının faizsiz tahsil edilip edilmeyeceği, kiracı BUGSAŞ AŞ`nin AŞTİ`de yapmış olduğu işlere ait maliyet bedellerine faiz ödenip ödenmeyeceği ve kira sözleşmelerinin yeniden düzenlenmesiyle ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi Hukuk Müşavirliği`ne bildirdi.
Komisyon gelen yazı üzerine Büyükşehir Belediyesi ile BUGSAŞ`ın birbirine açtığı tüm davalardan karşılıklı vazgeçmesi ve açılmış olan davalara ait masrafların kendilerine ait olması koşuluyla mahkeme tarafından tespit edilen 2005 yılı kira bedeli dışındaki kiraların ÜFE oranında artırılması gerektiği ve 2000–2011 yılı kiralarının faizlerinden tek taraflı olarak vazgeçilmesinin mümkün olmadığı görüşü benimsendi.