Ayvalık Emek Partisi’nden Greve Destek

Türkiye genelinde SES ve Türk Tabipler Birliği öncülüğünde, Kamu Emekçileri Konfederasyonu’nun (KESK) da destek verdiği 21 Aralık’ta yapılacak grevle ilgili Emek Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu tarafından bir basın açıklaması yapıldı.

Ayvalık Emek Partisi’nden Greve Destek
AK Parti Hükümeti’nin, 6223 sayılı Yetki Kanunu ile almış olduğu kanun hükmünde kararname (KHK) çıkarma yetkisini sonuna kadar kullanarak meclis iradesini ve denetim yetkisini bir kez daha yok sayarak 666 sayılı KHK ile kamu çalışanlarının mali haklarını düzenleyen birçok kanunda değişiklik yapılarak, tüm kamu emekçilerinin maaş ve ödemeleri yeniden düzenlendiği belirtilen açıklamada, kamu çalışanları sendikaları ile toplusözleşmenin gündemde olduğu bir dönemde, mali haklara ilişkin düzenleme yapmak, sendikaları etkisizleştirme operasyonunun devamıdır. Toplusözleşme yasasını Meclis gündemine getirmeyen Hükümet, KHK ile ücretleri belirleyerek, sendikal örgütleri tanımadığını ortayaKoymaktadır” denildi.

Tosunoğlu yaptığı basın açıklamasında, “Nisan ayında çıkarılan KHK çıkarma yetkisi ile hükümet Haziran 2011’den 1 Kasıma kadar 24, 25 Kasım’da gece saat 01.30’a kadar 12 KHK çıkararak bir rekora imza attı. Bu KHK’larla, sayısız kanunda, kişi temel hak ve özgürlüklerini doğrudan ilgilendiren sağlık, eğitim, adalet, barınma, kültür ve çevre gibi hizmetlerle, kamu yönetimi alanında kariyer ve mesleki gelişim, bilimsel araştırma, mali ve sosyal haklar başta olmak üzere birçok alanda temelden değişiklikler yapılmış bulunuyor.AKP Hükümeti’nin Kamu çalışanlarına uyguladığı bu politikalarına karşın; Kamu emekçilerinin, Grevli toplu sözleşme, Güvenceli istihdam, İnsanca yaşayacak temel ücret,Ek ödemelerin emekli aylıklarına dahil edilmesi, ‘KHK Demokrasisine son verilmesi, Hukuksuz, haksız, ve mesnetsiz biçimde yapılan gözaltı ve tutuklamalara son verilerek tutukluların serbest bırakılması, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın sağlığın ve kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve sağlık emekçilerini kölece çalıştırma amaçlı düzenlemelere, karşı hükümeti uyarmak için, Emekçilerin Haklarına Dokunma’ şiarıyla 21 Aralık’ta 1 günlük bir uyarı grevi yapacaklar” ifadelerini kullandı.

İlk bakışta grevin çağırıcıları TTB, SES ve KESK, dolayısıyla bağlı sendikalar olduğu kaydedilen açıklamada, “Ancak bu örgütler, sadece kendi üyelerinin değil işkollarındaki tüm çalışanları bu greve çağırıyorlar. Çünkü grev kararı alan sendikalar ve TTB’nin öne sürdükleri talepler, sadece bu hizmet alanında çalışanların değil, onlardan da fazla, sağlık hizmeti alan eğitim, belediye, toplu ulaşım gibi aklınıza gelen her tür hizmeti alan tüm halkı da doğrudan ilgilendiren talepleridir. Bu yüzden bu örgütlerin çağrısı, sadece kamuda çalışan emekçilere değil, aslında bütün halka da bir çağrıdır. Kamuda örgütlü Kamu Sen ve Memur Sen başta olmak üzere kamu emekçilerinin örgütlü olduğu sendikaların yöneticileri böyle bir greve katılmamakla çok ağır bir sorumluluk altına girmişlerdir. Çünkü üyelerinin kendilerine ya yüzlerine açıkça ya da gözlerine bakarak soracakları ‘Bu greve giden arkadaşlarımızın öne sürdüğü talepler bizi ilgilendirmiyor mu; biz halimizden memnun muyuz?’ sorusuna nasıl yanıt vereceklerdir. ‘Grev kararın biz almadık, KESK aldı, TTB aldı onun içinKatılmıyoruz’ diyebilirler mi? Derlerse, karşılarında az çok düşünmesini bilen kamu emekçisini tatmin edebilirler mi? Ya da “Bu grev hükümete karşı yapılıyor, siyasi amaçları var” diyerek grevden yan çizen sendikacılar; ‘ Patronumuz hükümet olduğuna göre, grev hükümete karşı yapılmazsa nasıl ve kime karşı grev yapılır’ diye sormayacaklar mıdır?” denildi.“SENDİKACILIK BÖYLE OLMAZ” Emek Partisi Ayvalık İlçe Başkanı Cemil Tosunoğlu yaptığı açıklamada, “Şu açık bir gerçektir ki; bugün hükümet yandaşı sendikacılık yapılarak, ya da konfederasyonlar arasında, sendikalar arasında rekabete dayandırılarak sendikacılık yapılamaz. Çünkü kamu emekçileri giderek, hangi sendika ve konfederasyondan olurlarsa olsunlar taleplerinin aynı olduğunu, aynı talepleri savunabilmek için birleşmek zorunda olduklarını anlamaya başlamışlardır.Bugüne kadar kamu emekçileri; Sendikal mücadeleyi hükümetle el altından işbirliği yapmayaindirgemişlerin gerçek yüzlerini teşhir etmişlerdir. ‘Yapamayız’, ‘Başaramayız’, ‘ Grev, mücadele havası yok’ diyen mücadele kaçkınlarını, emekçilere güvenemeyen ‘karamsarları’ mahcup etmiştir. Bu kez de kamu emekçileri, hekimlerle el ele bu geleneği sürdürecektir. Çünkü greve çıkan tüm kamu emekçileri, hekimler, kendi cesaretleri ve mücadele azimleri yanı sıra mücadeleye bugün katılması engellenmiş ya da başka nedenlerle katılamayan emekçilerin, tüm emek güçlerinin de gönül desteğine sahip olacaktır. Bizde Emek Partisi olarak kamu emekçilerinin bugün yapacakları grevi ve bu haklı, onurlu, meşru ve hukuksal mücadelelerini yürekten destekliyor, yanlarında olduğumuzu, tüm işçi ve emekçileri de kamu çalışanlarının bu haklı mücadelesine destek olmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA