Birleşik Rusya, Narışkin'i Duma Başkanlığına Aday Gösterdi

Rus iktidar partisi Birleşik Rusya, Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği Başkanı Sergey Narışkin`i parlamento alt kanadı Duma başkanlığına aday gösterdi.

Birleşik Rusya, Narışkin'i Duma Başkanlığına Aday Gösterdi
Parti Basın Bürosu`ndan yapılan açıklamada konuyla ilgili kararın Genel Konsey toplantısında alındığı kaydedildi. Narışkin’in başkanlığı Duma’nın açılışı sonrası 21 Aralık’ta yapılacak oturumda karara bağlanması bekleniyor.

Toplantının ardından basına konuşan Narışkin, "Konu seçimlerden ve seçim sonuçlarından sonra görüşüldü. Konuyla ilgili istişareler hem Devlet Başkanı Dmitri Medvedev`le hem Başbakan Vladimir Putin`le hem de parti meslektaşlarıyla yapıldı. Ben şükranla teklifi kabul ettim" dedi.


Narışkin, ayrıca Birleşik Rusya Partisi`ne üye olup olmayacağıyla ilgili kararını henüz vermediğini belirterek, "Ben parti meslektaşlarımla istişare yaptıktan sonra kararımı vereceğim" şeklinde konuştu. Birleşik Rusya Genel Konsey Sekreteri Birinci Yardımcısı Andrey İsayev de, Narışkin`in büyük idari ve siyasi tecrübeye sahip olduğunu ifade etti.

Birleşik Rusya, ayrıca Duma Başkan Birinci Yardımcısı makamına Başbakan Yardımcısı Aleksandr Jukov, Duma Başkan Yardımcıları makamlarına ise parti üst yöneticilerinden Andrey Vorobyov, Sergey Neverov, Oleg Morozov ve Moskova Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Lyubov Şevtsov`un önerilmesi kararını aldı. Vorobyov aynı zamanda Duma’da Birleşik Rusya’nın grup başkanlığını da yapacak.

Çarşamba günü Duma eski Başkanı ve Putin’in sağ kolu olarak bilinen Boris Grızlov görevinden istifa etmişti. Birleşik Rusya’nın da başkanlığını yürüten Grızlov, “Duma parlamento başkanlığı koltuğumu bırakma kararı aldım. Bana göre Duma başkanlığı koltuğunu iki dönemden fazla doldurmak doğru olmaz” diyerek istifa gerekçesini açıklamıştı. Grızlov’un parti yüksek konseyi başkanlığı görevini ise sürdüreceği belirtildi.

Eski Sovyet istihbaratı KGB yüksek okulu mezunu Narışkin 1990`lı yıllarda St.Petersburg Belediyesi`nde Putin`le birlikte çalıştı. 2004`de Başbakanlık İdaresi`nde üst yönetici, 2007`de Başbakan Yardımcısı, 2008 yılında ise Devlet Başkanlığı Genel Sekreterliği Başkanı görevine getirildi. 4 Aralık`ta yapılan Duma seçimlerine parti üyesi olmamasına rağmen Birleşik Rusya’nın Leningrad bölgesi listesinden seçimlere katılmıştı.