Vali Yenigün: Sosyal Destek Programı (sodes)'nda Başarılı Projelere İmza Atıldı

Erzincan Valisi Selman Yenigün, Sosyal Destek Programı (SODES) ile yerel dinamikleri harekete geçirerek, yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sorunları gidermek amacıyla başarılı projelere imza atıldığını söyledi.

Vali Yenigün: Sosyal Destek Programı (sodes)'nda Başarılı Projelere İmza Atıldı
Yenigün, 2010 yılında 41 projeye sağlanan tutarın 4 milyon 208 TL olduğunu ifade etti.

SODES tarafından Erzincan’da eğitim semineri düzenlendi. 2010 ve 2011 yıllarında SODES kapsamında Erzincan’da yürütülen çalışmaları değerlendiren Vali Selman Yenigün, SODES’in toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirerek, başarılı projelere imza atıldığını vurguladı.

Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu`nda düzenlenen ‘2011 SODES Uygulama Usul ve Esasları’ konulu eğitim seminerine Vali Selman Yenigün, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Şireci, Vali Yardımcısı Ayhan Akpay, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Program öncesi, Erzincan’da yürütülen SODES çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Vali Selman Yenigün, “Sosyal Destek Programı; yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sorunları gidermek, toplumsal dayanışma ve bütünleşmeyi güçlendirmek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak amaçları doğrultusunda ilimizde başarılı projelere imza atılmıştır. İlimizin öncelikli sektörleri olarak eğitim, turizm, mesleki eğitim alanlarında, diğer sosyal ve kültürel alanlarda açılan kurslara ve proje faaliyetlerine, çocuklar, gençler ve kadınların katılımı sağlanmıştır. Engellilere yönelik bilgisayar kursu, işaret dili kursları ile birlikte ülkemizde çok az ilde bulunan uzay terapi ve fizyo terapi sistemleri kurulmuştur. 2011 yılı proje uygulamalarının daha çok deneyim kazanan bir il olarak bütün proje yürütücüleri, ortakları ve valiliğimizin, proje işbirliği içerisinde daha başarılı olacağına inanıyorum.” açıklamasında bulundu.


SODES PROJELERİ ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTIŞ GÖSTERDİ
Vali Selman Yenigün, eğitim programında önemli olanın doğru ve tam olarak uygulanması olduğuna dikkat çekti. Yenigün, bu anlamda 2010 yılında uygulanan 41 projeye sağlanan tutarın 4 milyon 208 TL olduğunu ifade etti. Vali Yenigün, şöyle dedi:
"Kalkınma Bakanlığı tarafından bir yıl boyunca proje ödeneklerinde artan gelir ve faizlerden elde edilen 1 adet daha proje eklenerek, 2010 yılında toplam 41 adet proje olarak tamamlanmış. Bugüne kadar projelere harcanan ödenek tutarı 3 milyon 572 bin 280 TL, geriye kalan tura ise 711 bin 523 TL harcanmıştır. 42 projeden 33 adet proje tamamlanmış. Süresi bitmemekle birlikte 8 adet proje yapılıyor. Tamamlanan projeler kapsamında 13 adet çocuk parkı ve oyun grubu, 14 açık hava spor alanı, 3 adet kültür merkezi, 1 adet engelli parkı, 1 adet mesleki eğitim merkezi, 1 adet engelli merkezi, 1 adet yürüyüş yolu ve pisti ve 1 adet 120 yataklı kız öğrenci yurdu onarımı bu program kapsamında tamamlanmıştır.

Engellilere yönelik bilgisayar kursundan 130 kişi, işaret dili kursundan 120 kişi mezun olmuş ve toplum merkezinden 120 kişi mezun olmuş. Proje kapsamında; ilköğretim öğrencilerine seviye belirleme kurslarına ve ortaöğretim ve üniversiteye hazırlık kurslarında bin 132 kişi faydalanmıştır. 20 farklı meslek dalında, mesleki eğitim kurslarını 397 kişi başarı ile bitirmiştir. 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul edilen 57 adet proje sağlanacak, destek tutarları 5 milyon 73 bin TL`dir. Bugüne kadar 56 projenin sözleşmesi imzalanarak uygulamaya başlanmıştır. Eş finansman temininden dolayı geciken bir adet proje sözleşmesi işlemleri son aşamaya gelmiştir. Geçen yıl 42 projeye karşılık bu yıl 52 proje hayata geçirilecek.”
Eğitim semineri, ilgili konu uzmanları tarafından verilen eğitimlerle devam etti.