İzmir'in Arazi Envanteri Oluşturuluyor

İzmir`in 30 ilçesinde toprak ve su kaynaklarını korumaya yönelik başlatılan “İzmir İli Arazi Sınıflandırması Projesi” çalışmaları değerlendirme toplantısı, İzmir İl Özel İdaresi Çınarlı Toplantı Salonu`nda yapıldı.

İzmir'in Arazi Envanteri Oluşturuluyor

İzmir İl Özel İdaresi’nin finansman desteğini sağladığı projeye, Ege Üniversitesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, sayısal il arazi envanteri için veri desteği sağlayacak. Proje tamamlandığında ise toprak, su ve bitki örtüsünün korunmasının yanı sıra sulama, toplulaştırma, arazi ıslahı ve arazi kullanım planlaması çalışmaları ile tarımsal yatırım projelerine altlık oluşturulması amacıyla ilçeler nezdinde sayısal il arazi envanteri tamamlanmış olacak. Beş yılda bir güncellenecek coğrafi bilgi sistemi ile değişen dikili alanlarının coğrafi koordinatları da yakın takibe alınacak. Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinde ilk etapta çalışmalar tamamlandı. Aliağa, Dikili, Foça, Kınık, Seferihisar, Selçuk ve Torbalı ilçelerinde ise arazi sınıflandırma çalışmaları devam ediyor.
İzmir ili arazi sınıflandırılması projesinde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıda, İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İrfan İçöz, “Uzun yıllar yerel yönetimlerde toprağı tanıyan biri olarak farklı türdeki bitkilerin hangi ilçelerde yetiştiğini bilmek; alınacak verim açısından ve toprağı uygun kullanmak açısından son derece önemli . Ancak bu proje sonunda tamamlanacak olan İl Arazi Envanteri ile sadece tarım arazilerinin değil doğal kaynakların korunması açısından önemli bir kaynak elde edilmiş olacak. Bu sebeple üniversitelerimize büyük görev düşüyor. Projeyi savunmamız açısından oluşturulacak arazi envanterinin bilimsel verilere dayandırılması gerekiyor." dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kurucu ise şunları dile getirdi: “İhtiyaç duyulan ilçeleri öncelikli olarak belirledik. Çeşme, Urla ve Karaburun ilçelerinde çalışmalar tamamlandı. Toprak örnekleri alınarak Özel İdare laboratuvarlarında analizi yapıldı. Uydu görüntüleri, toprak haritaları, sulama alanları gibi veriler kurumlardan elde edildi. 2012 yılı sonunda proje tamamlanarak İl Arazi Envanteri oluşturulmuş olacak.”