Bursa- Hessen Kardeşliği Türk- Alman İlişkilerine İvme Kazandıracak

Hessen Parlamentosu`nda Türk İş Göçünü 50.

Yılı programına katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, yaklaşık bir yıl önce Bursa- Hessen arasında başlatılan kardeşliğin iki ülke dostluğuna derinlik kazandıracağını söyledi. Hessen Uyum Bakanı Hahn da göçün 50. Yılı`nda İslam din dersinin uyum adına iyi bir adım olacağını ifade etti.


Hessen Eyalet Parlamentosu`nda Türk İşçi Göçü`nün 50. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen “Hessen`de çeşitliği yaşamak ve hayata geçirmek” konulu kutlamada Bursa- Hessen kardeşliği pekiştirildi. Eyalet Meclis Başkanlığı`nın himayesinde düzenlenen programda konuşan Hessen Adalet, Avrupa ve Uyum Bakanı Jörg- Uwe Hahn, “İnsanlar bundan 50 yıl önce hayalleriyle buraya geldiler ve burasını vatan edindiler. 240 bin Türk vatandaşı Hessen`de yaşıyor. Eyaletimiz aslında yüz yıllardır göç alan bir eyalet, çünkü Huguenot`lar ve Flamanlar çok önceleri buralara geldi.” dedi. Eskiden göçmenlere karşı ‘Hoşgeldin kültürü` olmadığını belirten Hahn, Almanya`nın önceleri göç ülkesi olduğunu kabul edemediğini diğer taraftan da çok kültürlü yaşamın çözüm olduğu yanılgısına düştüğünü söyledi. Uyum sürecinde eğitimin önemli anahtar olduğunu ifade eden Hahn, çocukların iyi bir Almancayla ve şans eşitliği ile ortak geleceğe oluşacağını vurguladı. Hessen`de resmi kurumlarda Türk kökenli gençleri meslek eğitiminde görmek istediklerini söyleyen FDP`li Bakan, “Uyumda önemli adımlar atacağız. Bunlardan en önemlisi okullarda inanca dayalı İslam din dersi olacak. Dini cemaat olmak için yapılan başvurular umarım olumlu sonuçlanır. İslam din dersi benim için çok önemli. Göçün 50. Yılında insanlara bun imkan tanınmalı. Diğer adım ise yerli- yabancı ayrımının kaldırılmasına yönelik çalışmalar olacak.” dedi.


Geceye onur konuğu olarak katılan Bursa Valisi Şahabettin Harput, Göçün 50. Yılı`nda Hessen`de olmaktan memnun olduğunu ifade ederek, “Bakan Hahn`ın söylediği Almanca öğrenme, din dersi ve yerli yabancı ayrımının giderilmesi çalışmalarını memnuniyetle karşıladım. 1961`de imzalanan İşçi Göçü Anlaşması`nın 50 yıl sonra ne getireceğini kimse bilemiyordu. Tarihte problemi olmayan nadir iki ülke olan Türkiye ve Almanya`nın dostluğu giderek derinleşecektir. Bursa ve Hessen kardeşliği Türk- Alman dostluğunu geleceğe taşıyıp derinleştirecektir.” sözleriyle Bursa- Hessen kardeşliğinin önemine işaret etti. Türk toplumunun 50 yıl içinde Alman ekonomisi için büyük kazanımlar elde ettiklerini söyleyen Vali Harput, Türkiye ile Almanya arasındaki ticaret hacminin 30 milyar dolara bulduğunu bu yılın ilk altı ayında yüzde 38`lik artışın iki ülke arasındaki ilişkinin derinliğini gösterdiğini ifade etti. 21 Ekim 2010 tarihinde Alman Cumhurbaşkanı Christian Wulff`unda katılımıyla Bursa- Hessen kardeşlik anlaşmasının imzalandığını hatırlatan Bursa Valisi Harput, “Bu kardeşliğimiz iki ülke ilişkilerine ivme kazandıracaktır. 41 yıl önce Bursa belediyesi ile Darmstadt arasındaki kardeş belediye ilişkisi kardeşliğimizi ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor. Başbakan Bouffier ve Sayın Bakan Hahn`a dostane ilişkiye verdikleri önemden dolayı teşekkür ediyorum. 50. Yılın iki ülke ve iki bölgede güzelliklere vesile olmasını diliyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Programda konuşmasını sürpriz şekilde Almanca gerçekleştiren Frankfurt Başkonsolosu İlhan Saygılı ise Türk göçmenlerin misafir işçi olarak gelip ev sahibi olduklarını vurguladı. Göçün 50. Yılı dolayısıyla Hessen Parlamentosu`nda gerçekleştirilen programa Bursa Valisi Şahabettin Harput, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ve yerel siyaset ve sivil toplum kurumu temsilcileri katıldı.