Tayland, sellere meydan okuyor

Ülkenin üçte birini yutan sellerin başkent Bangkok'u daha fazla etkilememesi için mücadele devam ediyor

Tayland, sellere meydan okuyor
Tayland, Eylül ve Ekim aylarında Muson yağmurlarının neden olduğu ve ülkenin üçte birini kaplayan sellerle mücadele ederken hükümet, sel felaketinin sosyal ve ekonomik krize yol açmaması için başkent Bangkok'un önemli ticari ve ekonomik merkezlerini su baskından korumak için seferber oldu.

Tayland'ın 30'a yakın büyük kentini son iki ay içinde teslim alan sel sularının kuzeyden güneye inerek başkentin banliyölerine ulaşması ve dünyanın önemli ticaret ve ekonomi merkezlerinden Bangkok'u tehdit etmesiyle hükümet, bir dizi eylem planını hayata geçirmeye başladı. Resmi kaynaklara göre, kentin içinden geçen dev Chao Phraya nehri üzerinde yeni kanallar açılıyor ve nehir üzerine yerleştirilen türbinlerle suların tahliyesi hızlandırılırken, diğer taraftan taşkınların meydana geldiği bazı bölgelerde vinçler iki tonluk kum torbalarıyla bariyerler oluşturuyor.

Başbakan yardımcısı Kittirat Na Ranong gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin, sel felaketinin hasarlarını en aza indirmek için milyarlarca dolarlık yeni projeler başlatacağını söyledi.

Sel sularının Bangkok'un önemli ticaret merkezlerine ulaşmadan şimdilik önünü almakta başarılı olduklarını belirten Ranong, şiddetli yağışların olmaması durumunda 10 gün içinde sularda çekilmenin başlayacağını ifade etti.

Bu arada hükümet, üretim ve ticaret sektörlerine destek olmak ve ekonomik canlılığın yeniden sağlanması amacıyla 30 milyar dolarlık yardım planı açıkladı.

-Sel yoksulları vurdu, başkentin varoşları sular altında-

Bangkok'ta iki hafta önce yükselmeye başlayan ve bu günlerde en yüksek seviyeye ulaşan sular en çok yoksulların yaşadığı kenar mahalleleri vurdu.

AA muhabirinin izlenimlerine göre, kentin kuzey bölgeleri ve nehir boyundaki yoksul mahallelerde evlerin tamamı ya da yarısı sular altında. Yolların iki metreye kadar sularla dolduğu bu semtlere ulaşım sağlanamıyor. Bazı bölgedeki insanların tamamı tahliye edildiğinden bu yerler sessizliğe bürünmüş, hayalet kent görünümünde. Gidecek yeri olmayan ve devletin sığınmak için yer göstermediği aileler ise günlerini evlerinin ikinci katlarında ya da çatıların üstünde geçiriyor. Çoğunluğu tahtadan yapılmış evlerde oturan ve aylık geliri 500 doların altında olan mahalle sakinleri için suların çekilmesini beklemekten başka yapacak bir şey yok.

Günlerdir evlerinden dışarıya çıkamayan ve işlerine gitmeyen insanlara su ve gıda maddeleri kano ya da botlarla ulaştırılıyor. Yardım kuruluşları günde iki defa botlarla bu semtlere su ve gıda dağıtımı yapıyor. Kentte çok yaygın olan Budist okullarının öğrencileri ve rahipleri sokak sokak gezerek topladıkları bağışları sel mağdurlarına ulaştırıyor.

Başkentte yardım malzemelerinin dağıtıldığı afet bölgelerinde birikme ve izdiham görmek mümkün değil. Selzedeler soğukkanlılıkla ve sakince dağıtımlarda sıranın kendilerine gelmesini bekliyor.

Sel suları eğlence vesilesi de olmuş durumda. Gündüz sıcaklığın 30 derecenin üzerinde seyrettiği kentte çocuklar suyun tadını çıkarırken, gençler balık avlıyor.

Öte yandan, Bangkok'un içinden geçen nehir ve kanallarda ulaşım, taşkınlara ve dalgalanmalara neden olduğu gerekçesiyle yerel yönetim tarafından yasaklandı. Kent içi ulaşım ve taşımacılığın önemli bir kısmının yapıldığı Chao Phraya nehri ve kollarında sadece askeri botlar ile yardım ve kurtarma gemilerine izin veriliyor.

Ülkede yayımlanan gazeteler de sellerden nasibini aldı. Sel sularının bazı gazete binalarında hasara yol açması ve basın çalışanlarından bir kısmının evlerinin sular altında kalması nedeniyle yerel ve ulusal gazeteler sayfa sayısını yarı yarıya düşürdü.

-10 Türk aile tahliye edildi-

Bangkok'taki 10 Türk aile, evlerine sel sularının girmesi nedeniyle tahliye edildi.

Kentin Samyan semtinde bulunan Türk Onur Koleji öğretmen ve ailelerinin geçici olarak daha güvenli bölgelerde taşındığı bildirildi. Onur Koleji Müdürü Serhat Demir, 10 aileyle birlikte okullarında görev yapan 8 bekar öğretmenin durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Demir ayrıca, Bangkok'ta üniversite eğitimi alan 10 kadar öğrencinin kaldığı iki evin daha tahliye edildiğini belirtti.

Asya Pasifik ülkesi Tayland'da Temmuz ayında başlayan, Eylül ve Ekim aylarında felakete dönüşen sellerde şimdiye kadar 425 kişi can verirken, 115 bin kişi evsiz kaldı, 10 milyon kişi de sellerden etkilendi.
Kaynak: AA