Gelişen Kentler Zirvesi Değerlendirildi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Gelişen Kentler Zirvesi değerlendirme toplantısı yapıldı.

Zeugma Mozaik Müzesi Kongre ve Kültür Merkezi`nde düzenlenen Değişen Kentler Zirvesi`ni değerlendiren Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve GYODER Başkanı Işık Gökkaya basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çok önemli bir toplantının Gaziantep`te yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Güzelbey, Mütekabiliyet yasasının çıkması halinde yabancıların Türkiye`den mülk alacaklarını söyledi. Orta tabakanın Türkiye`de mülk edinmek için çaba gösterdiklerini belirten Başkan Güzelbey, "İnşallah Mütekabiliyet yasası çıkar. Daha önceleri Halep`ten çok varlıklı insanlar burayı ikinci ev olarak düşünüyordu, şimdi orta tabakanın da Türkiye`de mülk edinmek gibi çabası var. bu sebeple bu fırsatıkaçırmamalıyız. Bugün Halep`te mülk almak için cebine parayı koyup gelen birçok insan vardı. Bunların birçoğu bizimle temastaydı. Geldi bizlerle görüştüler ancak tapu daireleri bunlara işlem yapamadı. Şu anda burada büyük bir talep var. Hatta bu Suriye olayları patlak vermezden önce bir Alman firması, Suriyelilere ev satmak için 50 bin metrekarelik yer arıyordu. Geldi bizimle de görüştü. Dedim ki, `nasıl satacaksın?` Ben hepsini proje üzerinde sattım zaten, yeter ki bana onların istediğistandartlarda yer gösterin` cevabını verdi" dedi. Güzelbey, mütekabiliyet yasası çıktıktan sonra yeni ulusal ve yabancı yatırım bekleyip beklemedikleri yönünde bir soru üzerine, 2006 yılının Türkiye`de yabancı yatırımcılar için en cazip yıl olduğunu ve Gaziantep`te de Hollandalı, Alman İngiliz birçok yatırımcı olduğunu, fakat 2008 yılında dünyada yaşanan ekonomik krizin ardından yabancı yatırımcıların ilgisinin azaldığını ifade etti. Başkan Güzelbey, Gaziantep`in kültür-inanç, sağlık, eğitim turizmi için cazip bir yer olduğunu da anlattı. Birgazetecinin, Gaziantep`te arsa fiyatlarının çok yüksek olduğunu, İstanbul ile neredeyse eşdeğer olduğunu belirtmesi üzerine Başkan Güzelbey, Gaziantep`te sadece imarlı yerlerde değil bütün arsalarda artış olduğunu, en değersiz yerin bile 3 kat arttığını, şehrin büyüdüğünü hatırlattı

GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise bir konuşma yaparak, Gelişen Kentler Zirvesi`ni daha önce Bursa ve Konya`da düzenlediklerini anımsattı. Üçüncüsünü Gaziantep`te yapmanın ne kadar doğru bir karar olduğunu zirvenin hem katılımcı sayısı hem de interaktif geçmesiyle gördüklerini kaydeden Gökkaya, iç piyasada önümüzdeki 6-7 ayda nasıl bir satış grafiği beklediklerine ilişkin soruya karşılık şunları söyledi: "Türkiye`de 2012`nin zor geçeceğini beklememiz lazım. Çünkü Türkiye 2011`de yüzde 7-8 büyüyecek, amaOrta Vadeli Program`da 2012 için yüzde 3-4 büyüme gösteriliyor. Gayrimenkul sektörü de Türkiye büyüdükçe büyüyor. Cari açıktan dolayı alınacak mali politikalar çerçevesinde neler olacak bilemiyoruz, yani gri bir alan var. Bu yıl konut kredilerindeki büyüme beklentileri beklenenin altında gerçekleşti. Kentsel dönüşüm ile kamu harcamalarının olması gayrimenkul sektörünün büyümesini tetikleyecektir. Sektörü cari açığı büyütmeden büyüyen tek sektörlerden birisidir. Çünkü girdilerinin yüzde 90`ı yerlidir.İhracatı, ithalatın çok daha üstündedir. Gayrimenkul sektörünü teşvik etmek, desteklemek Türkiye`nin önümüzdeki dönemde büyümesinde önemli."
Kaynak: İHA