Bm, Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Mücadele İçin Toplandı

"25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" münasebetiyle toplanan Birleşmiş Milletler yetkilileri, kadınlara yönelik şiddetin bitmesi için dünyaya seslendi.

Tecavüz, işyerinde taciz ve aile içi şiddet gibi değişik şekillerde kendini gösteren kadına yönelik şiddet hakkında düzenlenen programın açılışını yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, "Şiddet ve pek çok vakada sadece tehdidi, kadınların tam olarak eşitliğinin önünde en önemli engellerden birini oluşturuyor" dedi.

Bu seneki 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, cinsiyet temelli şiddete karşı gençlerin liderliğinin önemine odaklanıyor. BM Genel Sekreteri Ban, "sağlıklı erkeklik modelleri"nin teşvik edilmesi ve özellikle genç erkeklerin bu yöndeki değişimin savunucusu olması gerekliliğinin altını çizerek "Genç erkekler ve erkek çocukları ihtiyaç duyduğumuz değişikliğin savunucusu olmalı. Bu yeni erkek kuşağının kuşaklardır süregelen kökleşmiş davranışları geridebırakmasına ihtiyacımız var" dedi

Etkinlikte konuşma yapan bir diğer isim olan BM Kadın örgütü başkanı Michelle Bachelet ise dünya liderlerine seslenerek siyasi iradenin kadınlara şiddetsiz bir hayat sağlamak için kullanılması gerektiğini belirtti. Pek çok kadının sadece kadın olduğu öldürüldüğünü kaydeden Bachelet, "Dünyada her yıl insan kaçakçılığından mağdur olduğu tahmin edilen yaklaşık 800 bin kişinin yüzde 80`i kadın ve çoğu cinsel sömürü amacıyla kullanılıyor" dedi.

Konuşmalardan sonra sahneye çıkan "Kız Projesi" isimli grup, rap yaparak gösteri yaptı.

BM Kadın`ın açıklamasına göre, 125 ülkenin aile içi şiddete karşı özel kanunları bulunurken cinsiyet eşitliği 139 ülke ve bölgede garanti altına alınmış durumda. Fakat bütün bu kanunlara ve düzenlemelere rağmen her 10 kadından 6`sının hayatlarında en az bir kez fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığı ve bu saldırıların çoğunu kocalarından ya da sevgililerinden geldiği tahmin ediliyor.
Kaynak: İHA