Mehmet Ağar ve Güneş Taner'e, Özal suikastı soruldu

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ankara'da yürütülen soruşturma kapsamında adliyede hareketli saatler yaşandı.

Eski bakanlardan Mehmet Ağar ve ANAP kurucularından Güneş Taner, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelerek "tanık" sıfatıyla ifade verdi.

Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a yönelik suikast girişimi ve Özal'ın ölümüyle ilgili soruşturma kapsamında 'tanık' sıfatıyla ifade verdi. Mehmet Ağar, dün öğle saatlerinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne geldi. Burada Savcı İsmail Tandoğan'a yaklaşık 1 saat ifade verdi. Güneş Taner de, sabah saatlerinde geldiği adliyede yaklaşık üç saat kaldı. Her iki isim de, konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda Özal'ın ölümü ve suikast girişimiyle ilgili tanık olarak ifade verdiklerini söylemekle yetindi.

Mesut Yılmaz'ın Başbakanlığı döneminde ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yapan Güneş Taner, Beşiktaş'taki Özel Yetkili İstanbul Başsavcılığı'nda yaklaşık 2,5 saat savcı İsmail Tandoğan'a ifade verdi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla tanık sıfatıyla ifade veren Taner, adliye çıkışında Turgut Özal suikastı ile ilgili ifadesine başvurulduğunu söyledi. Bu konuda ilk kez ifade verdiğini belirten Güneş Taner, suikast yapıldığı sırada kongre salonunda olduğunu anlattı. Bugüne kadar verilen ifadelerin dışında farklı olarak rahmetli Özal'ın Amerika'da daha evvel onunla beraber çalışan doktorları Muammer Aktar ile yabancı doktorların isimlerini verdiğini belirten Taner, "Onlarla vefat etmeden önceki sıhhati hakkında nasıl bilgi alınabileceğini söyledim. Keza Türkiye'deki özel doktoru Cengiz Aslan'ın bu konuya vâkıf kişi olduğunu söyledim." şeklinde konuştu. Tanık sıfatıyla ifade veren Mehmet Ağar ise, "Merhum Cumhurbaşkanı'mız Turgut Bey'in ölümüyle ilgili Ankara'da yürütülen tahkikatta tanık olarak ifade verdim." şeklinde konuştu. Güneş Taner, Başbakan Mesut Yılmaz ile birlikte "Türkbank ihalesine fesat karıştırmak' suçundan Yüce Divan'da yargılanmıştı. Yargılama sonunda Yılmaz ve Taner kamuoyunda 'Rahşan Ecevit affı' olarak bilinen 'Şartlı Salıverme Yasası'ndan faydalanarak davaları ertelenmişti.

Devlet, Halis Toprak'ı 6 kişiyle korumuş

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel'in yürüttüğü faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında işadamlarından Halis Toprak, tanık sıfatıyla ifade verdi. Dün Ankara Adalet Sarayı'na gelen Toprak, yaklaşık 1 saat ifade verdi. Toprak, 1990'lı yıllarda oluşturulan ölüm listesinden çıkmak için kimseye para vermediğini söyledi. Toprak, "Duyumlarım o dönem olmuştu. Ama resmî kanaldan kimse benimle iletişime geçip, para istemedi. Herhangi bir tehdit de almadım." diye konuştu. Toprak'ın tehdit almadığını belirtmesine karşın, o dönem kendisine devlet tarafından 6 koruma verdiği ortaya çıktı.