İhracat Başladı Domates Fiyatları Yükseldi

Mersin`in Silifke ilçesinde örtü altında hasadına kısa bir süre önce başlanan domates ihraç edilmeye başladı ve fiyatlar da arttı.

İhracat Başladı Domates Fiyatları Yükseldi
İlk çıktığında kilosu 1 TL olan domates, ihraç edilmeye başlamasıyla 1.30 TL`ye yükseldi. Atayurt Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Türer, örtü altında üretimi yapılan domatesin ihraç edilmeye başlamasıyla 1 lira 30 kuruştan alıcı bulduğunu ve üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu söyledi

Domatesin Rusya olmak üzere Romanya, Macaristan, İran, Irak, Bulgaristan`a ihraç edileceğini ifade eden Türer, "Üreticiden gelen domatesleri, paketleme işleminin ardından ise iç piyasada Gaziantep, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya başta olmak üzere doğu ve güneydoğu illerine gönderiyoruz" dedi. Örtü altındaki domatesin arılarla döllendiğini vurgulayan Türer, arıların döllediği domatesin dolgun, şeklinin düzgün, renginin koyu ve ağır olduğunu, böylelikle üreticilerin hem hormonsuz hem de ağır domates ürettiği için daha fazla kazandığını söyledi. Arılarla döllenen domateslerin kilogram başına diğer domateslerden daha fazla fiyattan satıldığına da dikkat çeken Türer, şu anda seralardaki bütün domateste üreticilerinin dölleme sırasında arıların kullanıldığını kaydetti. Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca ise ilçe genelinde 14 bin 500 dönümlük arazide domates üretimi yapıldığını ve her yıl 175 bin ton domates hasat edildiğini kaydetti. Domates üretiminin 4 bin dönümlük kısmının serada olduğunu, kalan kısmının ise açık alanda yapıldığını ifade eden Akarca, her yıl yapılan 175 bin ton üretimden 58 bin tonunun ihraç edileceğini belirtti. Silifke`nin çileğiyle ünlü olmasına rağmen, domates üretiminde de iddialı konuma yükseldiğine vurgu yapan Akarca, "Her yıl üretimin üçte birinden fazlasını ihraç ederek, gerek ülke ekonomisine gerekse ilçe ekonomisine 30 milyon TL`lik döviz girdisi sağlanıyor" dedi.
Kaynak: İHA