Bayraktar: Kentsel-kırsal Dönüşüm Yasasını Bu Bütçe Döneminde Çıkaracağız

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kentsel-Kırsal Dönüşüm adlı yasa taslağını bitirdiklerini bildirdi.

Bayraktar: Kentsel-kırsal Dönüşüm Yasasını Bu Bütçe Döneminde Çıkaracağız
Taslağı, Başbakanlığa gönderdiklerini anlatan Bayraktar, "Vatandaş odaklı olacak dönüşümü bu bütçe dönemi içinde kanunlaştıracağız." dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Ekonomi Gazetecileri Derneği`nin organize ettiği Küresel Isınma Kurultayı`na katıldı. Kurultaydan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Bayraktar, Van depreminin ardından yeniden gündeme gelen konut dönüşümü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, "Afet riski taşıyan bölgeleri içeren Kentsel-Kırsal Dönüşüm adlı yasa taslağını bitirdik. Yani bu dönüşüm sadece kentleri değil kırsal alanları da ilgilendiriyor. Yakında Başbakanlığa takdim ettik. Bu bütçe dönemi içinde de kanun haline getirip yürürlüğe koyacağız. Bu dönüşüm vatandaş odaklı olacak." ifadelerini kullandı.

Afetlere ve depremlere dayanıklı olmayan binaları azaltmak adına ellerinden geleni yapacaklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Bu konuda ciddiyiz, Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti`nin taahhütleri de her birimizin malumu. Yüzde 20 seviyesinde olan kırsal nüfusu ve yüzde 80`e varan kentsel nüfusu rahat ettirmek için kolları sıvadık. Medya, sivil toplum örgütleri ve odalar dahil her kesimden yardım ile katkı bekliyoruz."
Gazetecilerin, "Konut dönüşümünde pilot ilçe olacak mı?" sorusuna Bayraktar, "Büyük şehirlerde, deprem riski olan bölgelerde uzun vadeli faaliyetleri hayata geçirdik. Türkiye Cumhuriyeti`nin en büyük konut dönüşümüne kararlılıkla başladık." cevabını verdi.

Türkiye Hazır Beton Birliği`nin konut dönüşümü için 560 milyar lira maliyet çıkardığının aktarılması üzerine ise Çevre ve Şehircilik Bakanı şunları kaydetti:
"Burada bugünden net bir maliyet çıkarmak doğru değil. Gelinen aşamada Türkiye`de 19,5 milyon konut stoğu var. Bunların içinde son senelerde yapılan 4-5 milyon bina da bulunuyor. Bunlardan devlet eliyle yapılanlar sağlamdır. Artık önemli olan ruhsat yerine denetimi kuvvetlendirmektir. Mühim olan teknik müşavirlik sistemini yürütmektir. Ancak böyle marka şehirler oluşturabiliriz."
Erdoğan Bayraktar, soruların ardından Küresel Isınma Kurultayı`nın yapıldığı salonunun girişinde bulunan maket arabaya yöneldi, otomobilin özellikleri ile ilgili bilgi aldı.