Bayraktar: Hava Kalitesi Ölçüm ve İzleme İstasyonu Sayısı İki Katına Çıkarılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonları sayısının iki katına çıkarılacağını bildirdi.

Bayraktar, hava kalitesinin de 2023 itibari ile Avrupa Birliği (AB) standartlarında olacağını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, Ekonomi Gazetecileri Derneği`nin tertip ettiği Küresel Isınma Kurultayı`na katıldı. Bayraktar burada yaptığı konuşmada ekonomi ile çevrenin yakından alakalı olduğunu belirtti. Bayraktar, "İklim değişikliği; tarım, gıda ve su kaynakları başta olmak kaydıyla hayatın her alanını ilgilendirmektedir. Onun için yönetimlerin bu konuya odaklanmaları artık mecburiyet hale gelmiştir." dedi.

Bakanlığının bir kanadının çevre diğer kanadının da bayındırlık olduğunu aktaran Bayraktar, "Biz bunları bir birine tercih edemeyiz. Çünkü çevre bayındırlık ile, bayındırlık da çevre ile yakından alakalı. Ülke olarak AB’de en güç fasıllardan biri olan çevre safhasında müzakere açılmıştır. Gelinen aşamada, çevreyi yıpratmadan insanımıza daha iyi gelecek temin etmek durumundayız. Onun için çevre denetimi ve yönetiminde bilişimden de yararlanmak adına önemli merhaleler aldık." ifadelerini kullandı.

İktidar olarak çevreye önem verdiklerini anlatan Bayraktar, bu minvalde iklim değişikliği ile mücadele ve ozon tabakasının korunmasını öngören eylem planlarını tamamladıklarını dile getirdi.

Çevrenin tahribatına karşı önemli icraatlar yapıp tedbirler aldıklarını hatırlatan Erdoğan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Hava kalitesi ölçüm ve izleme istasyonu sayısı iki katına çıkarılacak ve 2023`te hava kalitesi AB standartlarında olacaktır. Bundan böyle iklim değişikliğine uyum ile sera gazı sınırlandırmasına ağırlık verilecek. Ekonomide temiz teknolojilerin kullanımı artırılacak. Büyük yerleşim alanlarında önemli sorun olan gürültü kirliliğiyle mücadele devam edecek. Su koruma atık yönetimi ve kimyasal kontrolünü içine alan; Avrupa Birliği çevre müktesebatına uygun yürütülen faaliyetler devam edecek.

Önümüzdeki dönemde çevre politikalarının temelini teşkil edecek konularda mutlaka AB standartları yakalanacak."
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE MİLLİ EYLEM PLANI TAMAMLANDI
Türkiye’nin sera gazı emisyonunda iyi bir trend yakaladığını, OECD ülkeleri arasında iyi bir konuma geldiğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı, şöyle devam etti:
“Ülke olarak iklim değişikliği ile mücadelede pek çok adım attık, atıyoruz. İklim Değişikliği Milli Eylem Plan’ını da tamamladık. Plan ekonomi, enerji ve ekolojiyi bir araya almaktadır. Türkiye, çevreci hedefler koyup yakalamayı kendine şiar edinmiştir. Şu an kamu kurumlarının senelik enerji tüketiminin inmesine odaklandık. 2023’e kadar enerji kamu binalarında kademe kademe azaltılacak. Enerji etkin şehirler imar etmek için hedefler belirledik. Binalarda enerji performans yönetmeliği uygulamak, tüm binalara enerji kimliği vermek hedeflerimizdendir.
Öte yandan doğal afetler için izleme, tahmin ve erken uyarı sistemi ile hem kuraklık hem de taşkınlığı ölçen sistemler adına gerekli zemin oluşturulacaktır.

Emisyon ticareti, iklim değişikliği ile mücadelede önemlidir. Gönüllü karbon piyasasında 150 proje ortaya koyulmuştur. Bunlar için kayıt sicil sistemi oluşturuldu. Burayı etkin kullanan Türkiye, karbon piyasalarına katılımı adına fırsat olacaktır. Bakanlığımız sanayi alanlarından kaynaklanan sera gazının izlenmesi, raporlanması ve kayıt altına alınması için faaliyetlere başladı. Bununla birlikte sera gazı emisyonunun minimuma indirilmesi adına sicil işlemlerinin yapılmasına yönelik tebliğ yürürlüğe girdi.”