Bakan Yazıcı, Ap’de Türk Ekonomisinin Büyüyen Gücünü Anlattı

Belçika`nın başkenti Brüksel’de bulunan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupalı yetkililerden Türk işadamlarına vizelerin kaldırılmasını istedi.

Bakan Yazıcı, Ap’de Türk Ekonomisinin Büyüyen Gücünü Anlattı
Ürün sahiplerinin de ürün kadar kolay dolaşması gerekiyor diyen Bakan Yazıcı, ‘‘Eşya kolayca dolaşırken, insan dolaşımının zorlaştırılmasını anlamakta güçlük çekiyoruz.’’ şeklinde konuştu.


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Brüksel’de düzenlenen ‘‘Avrupa Birliği ve Türkiye’de Kadın Girişimcilik’’ konulu konferansa katıldı. Konferansın üçüncü ayağı Avrupa Parlamentosu’ndaki oturumda konuşan Bakan Yazıcı, ‘‘Türkiye’yi daha da ileri taşıyacak olan güç, girişimcilik gücüdür. Kadınlarımız da ekonomimizin en önemli bileşenlerinden biridir.’’ sözlerine yer verdi.

Avrupa Parlamentosu’nun “Ekonomik Kriz Dönemlerinde Kalkınmanın Teşviki AB ve Türkiye’de Kadın Girişimciliği” konulu toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Hayati Yazıcı, ‘‘İçinde bulunduğumuz dönem, dünya ekonomisi ve özellikle Avrupa ekonomisi için oldukça kırılgan bir yapı arz etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak biz, gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu sıkıntılı sürecin ülkemizde herhangi bir olumsuzluğa yol açmaması için atılması gerekli olan bütün adımları atıyoruz. Ülke olarak büyümeye devam ediyoruz. AK Parti hükümetleri olarak; 2004, 2005, 2006 yıllarında yaptığımız reformlarla bankacılık sektörünün düzenleme ve denetleme çerçevesini son derece güçlü hale getirdik. Böylece dünyadaki kriz dalgası Avrupalı ve Amerikalı finans kuruluşlarını yıpratırken bankacılık sistemimiz dimdik ayakta kalmıştır.’’ şeklinde konuştu.

Şu anda Türkiye’nin bütçe açığının Avrupa ortalamasının çok altında olduğunu aktaran Bakan Yazıcı, ‘‘Bugün itibariyle ülkemizde 200 bini aşkın kadın esnaf ve sanatkârımız, 90 binden fazla tacir kadınımız bulunmaktadır. Bu rakamlar bize, kayıtlı esnafların %10’luk bir kısmının, kayıtlı tacirlerin ise yüzde 6,5’lik bölümünün kadın olduğunu göstermektedir.’’ dedi.

Hükümet olarak kadının çalışma hayatına katılımının önündeki engelleri kaldırmak ve kadın istihdamını artırmak için de bir dizi tedbir aldıklarını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 55 ilde 75 mikro kredi şubesi ile 2006’dan bu yana 43 bin kadına 109 milyon TL tutarında işe başlangıç desteği verildiğini söyledi.

‘‘TÜRKİYE, AVRUPA’NIN ÇİN’İ ’’

Avrupa Parlamentosu İsveç Milletvekili Anna Maria Corazza Bildt ise Avrupa’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizerek ‘‘Türkiye’nin Türkiye ile karşılaştırılması gerekiyor. Son 10 yılda inanılmaz bir mesafe alındı. Eskiden yüksek enflasyon ve IMF ile gündeme gelen Türkiye artık Avrupa’nın da gözünü kamaştıran büyük bir ekonomik ivme kazandı. Türkiye, Avrupa’nın Çin’i. Aynı zamanda laiklik ve Müslümanlığı da çok güzel birlikte yürütebiliyor.’’ sözlerine yer verdi.

AP’deki konferans, başarılı Türk kadın girişimcilerin kendi deneyimlerini aktarmasıyla son buldu.