Bursa, Trilyon Dolarlık Pazardan Pay Almak İstiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Taha Aydın, ‘Yerli Tramvay ve Metro Vagonu Üretim Projesi’ni anlattığı sunumunda, dünyadaki ‘trilyon dolarlık’ pazardan pay alınması gerektiğini ve bu nedenle raylı sistemlerin tercih edilmesini söyledi.

Bursa, Trilyon Dolarlık Pazardan Pay Almak İstiyor

Bursa’da Büyükşehir Belediyesi ile Durmazlar Makine işbirliğiyle üretimi yapılan raylı sistem vagonları çalışmalarının başında bulunan Taha Aydın, ulaşım sorununu çözme noktasında ‘Yerli Tramvay ve Metro Vagonu Üretim Projesi’ni çok önemsendiğini söyledi. Projenin Bursa’nın geleceğine ve istihdamına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Aydın, bu konuda Türkiye’nin otomotiv üssü olan Bursa’nın gerekli ve yeterli teknolojik kapasite ve mühendislik tecrübesine sahip olduğunu söyledi.

Projenin hazırlık aşamasında oluşturulan teknik ekibin yurtiçi ve yurtdışında önemli üretim merkezlerinde incelemelerde bulunduğunu belirten Aydın, demiryolu teknolojisinin tercih edilme nedeni ile ilgili olarak, "Ülkemizde geliştirilmesi için çok geç kalınmış olmakla birlikte, ulusal ve uluslararası boyutlarda gelişmesi halen devam eden demiryolu teknolojileri pazarından alınacak pay, günümüzde de azımsanmayacak değerdedir. Bu teknoloji, ülkemizde bugünden üretilemezse dışarıya ödenecek fazladan döviz, Türkiye’nin gelişmesine ayıracağı finansman payını ciddi miktarlarda etkileyecektir. Şu anda devam eden tramvay projemiz baz alınacak olursa, proje üretimi ve ürünler bazında sağlanan ekonomik iyileştirme, başlangıç safhasında olmakla birlikte yaklaşık yüzde 30 civarındadır. Gelecekte yapılacak Ar-Ge çalışmaları, yerlileştirme çalışmalarında sağlanacak ilerlemeler, kapasite kullanımındaki artışlar gibi nedenlerle yaklaşık yüzde 45’lere varacak ekonomik iyileştirmeler görülebilecektir. Sektörde mevcut kamu kuruluşlarında devam eden üretimin model ve proje açısından çağın gerektirdiği niteliklerin gerisinde kalmış olması, talep yetmezliği, taleplerin düşük teknolojik düzeyi ve sayısı dolayısıyla gelişememiş ve yok denecek seviyede olan demiryolu teknolojileri yan sanayi yeniden yapılandırılarak iş gücü artışı sağlanacaktır." ifadesiyle açıkladı.

Şehirlerarası ve şehiriçi taşımacılıkta, karayolu taşımacılığıyla rekabet edecek seviyede emniyet, hız ve konfor sunan bir demiryolu teknolojisinin üretilmesi için geç kalındığını belirten Aydın, günün koşullarına uygun ve ülke ihtiyaçlarını karşılayacak, aynı zamanda ihraç boyutu hedeflenmiş teknolojilerin geliştirildiği, üretim ve işletmede oluşturulan rekabetle ekonomik ve konforlu taşımacılığın sağlandığı bir pazar oluşturulması gerektiğini söyledi.

Kamunun yıllarca başaramadığını özel sektörün çok daha kısa zamanda başardığını dile getiren Aydın, "Kamunun elinde tuttuğu mevcut üretim ve işletme kurumları, yönetimin özel sektörde olacağı oranlarla özelleştirilmelidir. Ülkenin, demiryoluyla yolcu ve yük taşımacılık sektörünü elinde tutan kamu sektörünün, bu teknolojiyi ne kadar etkili kullandığı ve yönettiği ortada. Ekonomik, emniyetli, konforlu ve sürdürülebilir bir demiryolu taşımacılığının sağlanması için sektörün kısmen dahi olsa özelleştirilmesi kaçınılmazdır” dedi.

Bu noktada yüksek hızlı tren yatırım projelerinin başlangıç olarak güven verdiğini kaydeden Aydın, sektörün ihtiyaç duyduğu kaliteli eleman yetiştirilmesi konusunda, marka olmaya çalışan Bursa’ya katkı sağlayacak ve eğitim hayatına yeni başlayacak Bursa Teknik Üniversitesi bünyesinde, demiryolu teknolojileri eğitim programına alınmalı, tasarım, mekanik, elektrik ve elektronik konularında özel sektör işbirliği ile elemanlar eğitilmelidir." önerisinde bulundu.

Aydın, bu elemanların da özellikle bilgisayar destekli üç boyutlu tasarım programları kullanabilmesi ve dinamik analizler yapabilme becerisine sahip olması gerektiğine dikkati çekti.


TRİLYON DOLARLIK PAZAR
Taha Aydın, dünyada 20 yıllık bir projeksiyonda yaklaşık ‘trilyon dolarlık’ bir pazarın söz konusu olduğunu, bu noktada Türkiye olarak da bu pazardan pay alınması gerektiğini söyledi. Vagon üretimi projesinin başında, üretilecek araçların teknik özelliklerini belirleyebilmek için, kent içi ulaşım yoğunluğu ve araç trafiği dikkate alınarak öncelikle hatların güzergahlarının belirlendiğini anlatan Aydın, "Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımdan sorumlu birimlerinin katkılarıyla detay çalışmalar yapıldı, şehir planlaması ve nüfus yoğunluğundan yola çıkılarak çalışan nüfusun ikamet ettiği yerlerle sanayi bölgeleri arasındaki bağlantılar ve şehir merkezindeki sosyal, kültürel ve ticari alanlar da dikkate alınarak ana hedefi BursaRay’a yolcu taşımak olan taslak ring hatları oluşturuldu." şeklinde konuştu.