Türkmen Ressamların Türkiye İlgisi

Türkiye`nin Aşkabat Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliği tarafından yürütülen ``Türkmen Ressamların Fırçasından Türkiye`` konulu resim projesi başarılı bir biçimde yürütülüyor.

Bu proje kapsamında Türkmen ressamları, Türkiye’yi karış karış gezerek, ülkenin tarihi ve doğal güzelliklerini tuvale yansıtarak, güzel eserlere imza atıyor.

Türkiye Aşkabat Büyükelçiliği Kültür Merkezi’nde “Türkmen Ressamlarının Fırçasından Hatay” konulu resim sergisinin açılış töreni geçekleştirildi. Törene, Türkiye`nin Aşkabat Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çelenk, elçilik mensupları, yabancı misyon şefleri, Türkmen sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.
Sergi öncesinde düzenlenen törende konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, uzun bir çalışmadan sonra güzel eserlerin ortaya çıktığını kaydederek, Hatay’ın medeniyetlerin kavşağı olduğunu söyledi. Büyükelçi Mütevellioğlu ise konuşmasında, sözkonusu proje kapsamında Türkmen ressamların yaklaşık 14 ili gezerek, önemli eserleri ortaya çıkardığını ve bunun kataloğunu oluşturduklarını belirtti. Törende, Hatay Valisi’ne Türkmen milli kıyafeti giydirildi.

Daha sonra resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi ve resmi heyet sergiyi gezerek, ressamlardan bilgi aldı. 4 Türkmen ressamı Hatay ile ilgili 48 resim yaptı.
``Türkmen Ressamların Fırçasından Türkiye`` konulu resim projesi kapsamında, Türkmenistan`dan 4 ressam, Hatay`da bir hafta kalarak, ilin tabiat mükemmelliğini ve eşsiz güzelliğini fotoğraflayarak, 6 aylık bir çalışmanın ardından resime dönüştürdüler.
Ressam Çarımurat Yazmuradov Cihan’a yaptığı açıklamasında, “Hatay bir okyanus ise bizim yaptığımız sanat eserler ise onun bir damlasıdır” diyerek yaptığı çalışmalardan memnun kaldığını ifade etti. Yazmuradov, Hatay’ın tarihsel ve kültürel bakımından çok önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Ressam Gızılgül Annaberdiyeva’nın Hatay’ın eşsiz doğal güzelliklerlerinin etkisi altında kaldığını kaydedetti.
Çok sayıda zengin ve köklü tarihe ve kültüre ev sahipliği yapan Hatay`ın çok güzel bir yer olduğunu ifade eden Annaberdiyeva, Hatay’da çalışma yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
2007 yılından bu yana uygulanan proje kapsamında bugüne kadar İstanbul, Kapadokya, Amasya, Edirne, Burdur, Adana, Gümüşhane, Bitlis, Mardin, Isparta ve Sivas`ta Türkmenistanlı ressamlar fotoğraf çekerek daha sonra bunların resimlerini yaptılar. Yapılan resimler, önce Aşkabat`ta ardından da konuyla ilgili nerede çalışma yapılmışsa o ilde sergilendi.

Proje kapsamında toplam 35 ressam 13 ilde yaklaşık 800 tablo hazırladı. Şu an proje kapsamında Ordu ve Sakarya ile ilgili çalışmalar ise devam ediyor.