Göbekli Tepe`ye Bir Milyon Turist Bekleniyor

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Sabri Ertekin, Göbekli`tepeye 1 milyon turist beklediklerini söyledi.

Göbekli Tepe`ye Bir Milyon Turist Bekleniyor
Göbeklitepe’yi Tanıtma Platformu Temsilcisi Gülseren Kurdaş Savaş ise Göbeklitepe`nin ciddi bir ilgi uyandırdığını belirterek 2 ay önce kurdukları platform ile yaklaşık 100 bin kişi ile iletişim halinde olduğunu belirtti. Platform temsilcisi Savaş, bölgede ciddi anlamda altyapı sıkıntısının olduğunu vurgulayarak sitemde de bulundu.
Dünyanın en eski tapınaklarından biri olarak bilinen ve 11 bin 500 yıllık geçimişe sahip olduğu belirtilen Göbeklitepe için platform kuruldu. Kentsel koruma, tarihi yapıları koruma benzeri platformlarında dahil olduğu Göbeklitepe`yi tanıtma platformu kısa sürede 100 bin kişiye ulaştığı belirtiliyor. İstanbul merkezli kurulan platform temsilcisi Gülseren Kurdaş Savaş, kısa sürede artan hayran kitlesini dikkate alarak Göbeklitepe`nin son durumunu öğrenmek için Şanlıurfa`ya geldi. Şanlıurfa`da ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ile birlikte Kültür Müdürlüğü, Müzeler müdürlüğü ile görüşerek Göbeklitepe ve çevresindeki yerleşim yerlerinin altyapı sorunlarının çözülmesi için istekte bulundu.
Kurulan platformun çalışmalarına dikkat çeken ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin, turistler için yapılacak sosyal tesislerin biran önce faliyete geçesi gerektiğini belirterek, "Sayın Savaş’ın Göbeklitepeyi tanıtmak için çok önemli çalışmaları var. Ayrıca yurt dışında da tanıtım yapılıyor. Göbekli tepe ile ilgili bir slayt gösterimi de hazırlamışlar. Bunu da her tarafa yayıyorlar. Bu tanıtımlar sonucunda buraya çok turist geleceğini düşünüyoruz. Gelen turistlerin sıkıntı çekmemesi için soysal tesislerin bir an önce yapılması gerekiyor. Bu sosyal tesislerdeki aksamaların giderilmesi ve tesislerin bir önce yapılaması için çalışmalar yapacağız." dedi.
Ertekin, 5-6 ay içerisinde sosyal tesislerin yapımı önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirt. İlkbahar mevsiminden itibaren çok sayıda turis beklediklerini ifade eden Etrekin çalışmaların bu mevsime kadar bitirilmesinin önemine işaret ederek şunları söyledi: " İnşallah, ilkbahardan evvel sosyal tesisler tamamlanır, yoksa gelen turistlere karşı perişan oluruz. Bu konuyla ilgili arsa tahsisi problemi vardı, o konu Ağustos’tan beri beklemede olan bir problemdi. Yani bu sene sadece göbekli tepe için 1 milyonun üzerinde turist bekliyoruz. Bu durum konunun önemini daha çok gösteriyor.”

"BURAYA GELENLERİN PİŞMAN BİR ŞEKİLDE DÖNMESİN İSTEMİYORUZ"
Platform kurucusu Gülseren Kurdaş Savaş`da ildeki ulaşım problemlerine ve sosyal tesis eksikliğinden sitem etti. Göbeklitepe`de çevre düzenlemesinin de yapılması gerektiğini anlatan Savaş, birkaç yıl sonra Göbeklitepe`nin günlük bin ile iki bin arası turist ağırlayacak potansiyelde olduğunu kaydetti. Gelen turistlerin pişman bir şekilde geri dönmemeleri için biran önce çalışmaların başlamasını gerektiğini aktaran Savaş, "Göbeklitepe müthiş bir buluş. Ancak şuanda orda hiçbişi yok. Kervan geçmez kuş uçmaz konumundan sıyrılması gerekiyor. Şehre ulaşım ayrı bir problem. Sosyal tesislerin biran önce yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Savaş, 100 bin kişiye ulaşmalarını ise Urfa`daki yetkililere gönderdiği bir mail sayesinde olduğunu da ifade etti.