Üreme İstasyonlarında Milyonlarca Hayvan Yeniden Doğaya Salındı

Afyonkarahisar’da kurulan 80 üreme istasyonunda, nesli azalan canlıların yeniden doğa ile buluşması sağlandı.


Afyonkarahisar’da Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kurulan 80 adet yaban hayvan üretim istasyonunda, farklı türlerden 63 bin kanatlı hayvan ve bir milyon 300 bin adet balık üretilerek doğaya salındı.
Çevre ve Orman Müdürü Mehmet Tahan, yaban hayatıyla ilgili çok önemli projeler gerçekleştirdiklerini, nesli azalan ve yok olma tehlikesi altında bulunan yaban hayvanı türlerinin çoğaltılması ve doğaya salınması amacıyla yaban hayvanı üretim istasyonları kurduklarını söyledi.
Tahan, “Çevreyi ve bölge ekonomilerini de dikkate alarak, başlatılan bu çok yönlü ve kapsamlı çalışmalar sonucu 80 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası oluşturulmuştur. 227 bin 46 adet sülün ve keklik, 262 adet yaban koyunu, 18 adet karaca, 155 adet ceylan ve 523 adet geyik, Türkiye’nin muhtelif illerinde tabiata salınıp yerleştirilmiştir.” dedi. Tahan, 2010 yılında 25 milyon 320 bin adet balık türü ile 2011 yılında 1 milyon 300 bin adet benekli alabalık yetiştirilerek, Türkiye genelinde nehir, baraj, gölet ve su kaynaklarına bırakıldığını belirtti.
Tahan, “Nesli tehlike altında olan ve hatta bazı alanlarımızda tükenen turaç, sülün, çil keklik, kaya kekliği ve kınalı keklik vb. kanatlılar da ‘Kanatlı Yaban Hayvanı Üretme İstasyonları’nda üretilerek veya özel sektör üretiminden temin edilerek doğaya salınmaktadır.” diye konuştu.

Tarhan, 2011 yılında bu kapsamda üretilen toplam 63 bin kanatlı yaban hayvanı üretilerek, doğaya yerleştirilmelerinin sağlandığını anlattı. Mehmet Tahan, kanatlı av hayvanlarının doğaya yerleştirildiği alanların 3 yıl süreyle ava kapatıldığını ve yerleştirilen hayvanların doğaya adaptasyonlarının Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü personeli tarafından izlendiğini dile getirdi.