Zorlu Enerji’nin Rusya’daki Doğal Gaz Santrali Üretime Başladı

Zorlu Enerji Grubu’nun yatırımını, yapımını, işletmesini ve bakımını üstlendiği Rusya’nın büyük enerji santrallerinden Tereshkovo için Promyshlennaya Energetika şirketi ile 11 Kasım 2011 tarihinde elektrik satış anlaşması imzaladı.

Zorlu Enerji’nin Rusya’daki Doğal Gaz Santrali Üretime Başladı
Santral, anlaşmanın ardından 14Kasım 2011 tarihinde üretime geçti.

Zorlu Endüstriyel tarafından yapılan ve kurulu gücünün toplam 340 megawatt (MW) elektrik ve 150 Gkal/saat ısı olması planlanan Tereshkovo Doğal Gaz Santrali’nin 170 MW elektrik ve 150 Gkal/saat ısı kapasiteli ilk fazının devreye alma çalışmaları basit çevrim olarak tamamlandı. Santralin kombine çevrim faaliyetlerinin 3 ay içinde biteceği tahmin ediliyor. Yaklaşık 500 milyon ABD Doları yatırım tutarı ile hayata geçen Tereshkovo, senede 1 milyon 400 bin kilowatt/saat elektrik ve 600 bin Gkal/sene ısı üretecek. Senelik cirosunun 100 milyon ABD Doları olması beklenen doğal gaz santrali, ilk fazı ile Moskova’da 200 bin kişiye elektrik ve ısı verecek.

Zorlu Enerji Grup Başkanı Murat Sungur Bursa, konuya dair yaptığı açıklamada, Tereshkovo Santrali ile bölgesel güç olma hedefine bir adım daha yaklaştıklarını belirtti. Bursa,“Bugüne kadar içinde yer aldığımız pek çok projede olduğu gibi, bu önemli projede de yatırımcı, yapımcı, işletmeci ve bakım şirketi olarak görev alıyoruz. Böylece bu dört disiplindeki 18 senelik deneyimimizi, bilgi birikimimizi ve kalifiye iş gücümüzü ülke dışına taşıyoruz.” dedi.

Zorlu Enerji`nin yüzde 75,5 dolaylı ortağı olduğu Rosmiks LLC`ye ait Tereskovo Santrali’nin inşaat çalışmaları Zorlu Endüstriyel tarafından yapılırken; işletme ve bakım sorumluluğunu Zorlu O&M üstleniyor. Ülke içinde enerji grubuna ve diğer yatırımcılara ait santrallere hizmet veren Zorlu O&M, dışarıda Yunanistan’dan Pakistan’a, Kuveyt’ten Rusya’ya uzanan bölgede bulunan pek çok ülkede enerji tesislerine montaj, devreye alma, bakım ve işletme hizmetleri veriyor.

Murat Sungur Bursa, Zorlu Enerji’nin Moskova’da bulunan ikinci doğal gaz santral projesi olan toplam 340 MW elektrik ve 270 Gkal/saat ısı kapasiteli Kojukhovo’nun 170 MW’lık ilk faz çalışmalarının ise Tereshkovo’nun hayata geçmesinin ardından süratleneceğini aktardı.