Son depremde yıkılan otellere soruşturma

Savcılık, yıkılan Bayram ve Aslan otelleri hakkında soruşturma başlattı

Van‘da şiddetli deprem (Son Detaylar)

Van'da arama-kurtarma çalışmalarının bitmesiyle birlikte 39 kişinin öldüğü Bayram ve Aslan otellerinin enkazından Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla numune alındı. İncelemede, beton kalitesinin standartlara uygun olmadığı ortaya çıkarsa, sonuçlar, her iki otel hakkında başlatılan soruşturmaya delil sayılacak. Öte yandan 5,6'lık depremde yıkılan diğer binaların enkazlarından da numune alınacağı belirtildi.

KOLON VE KİRİŞLERDEN NUMUNE ALINDI

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 Kasım'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 39 kişinin öldüğü, 26 kişinin de yaralandığı Bayram ve Aslan otelleriyle ilgili soruşturma başlattı. Arama ve kurtarma çalışmalarının ardından söz konusu otellerde cumhuriyet başsavcısının talimatıyla enkaz kaldırma çalışmaları durdurulmuştu. Soruşturma kapsamında, ölümlerin yaşandığı her iki otelde cumhuriyet başsavcısı nezaretinde uzman ekipler tarafından karot adı verilen cihazla binaların kolon ve kirişlerinden numuneler alındı.

NUMUNELER ODTÜ'YE

Başsavcı Osman Nuri Güler, söz konusu iki otelin sahipleri hakkında 'birden çok kişinin ölümüne ve yaralanması sebebiyet vermek' suçundan soruşturma başlattıklarını bildirdi. Güler, "Ancak öncelikle ölümlerin yaşandığı iki otelin enkazında cumhuriyet savcısı nezaretinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün uzman ekipleriyle 'karot' adı verilen cihazlarla beton numuneleri almaya başladık. Buradaki kurumlardan yapılacak ön incelemenin ardından bu numuneleri, detaylı bir şekilde incelenmesi ve rapor hazırlanması için Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) ilgili birimlerine göndereceğiz." dedi.

Başsavcı Güler, iki otel dışında yıkılan diğer 23 binadan da yine uzmanlarla numune almaya başlayacaklarını dile getirerek, şunları kaydetti: "Yıkılan iki otelin dışında diğer binalarda kimsenin olmadığı ve ölümlerin yaşanmadığı ifade ediliyor. Ancak enkaz kaldırılığında bir ceset çıkma ihtimaline karşı, savcılık olarak tedbirimizi önceden alarak o binalardan da aynı numuneleri alacağız. O binalarla da ilgili soruşturma başlatacağız. Soruşturma kapsamında yıkılan oteller ve binalarla ilgili Van Belediyesi'nden inşaat ve yapı ruhsatları dosyasını isteyeceğiz. İlgili kurumlardan gelecek raporlar ve evraklar neticesinde soruşturmamıza yön vermiş olacağız."