Muğla Üniversitesi 14. Sıtkı Koçman Günleri Başladı

Muğla Üniversitesi (MÜ) tarafından düzenlenen Sıtkı Koçman Günlerinin 14.

Muğla Üniversitesi 14. Sıtkı Koçman Günleri Başladı
`sü törenle başladı. 80 milyon doların üzerindeki maddi katkıyla üniversitenin hamisi durumunda olan merhum işadamı Koçman’ın anısına düzenlenen günlerin açılış törenine CHP Milletvekili Nurettin Demir, Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Osman Gürün, Kavaklıdere Belediye Başkanı Nuray Bozyer, İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, Garnizon Komutanı Jandarma Kurmay Albay Fevzi Kurşun, MÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Sıtkı Koçman’ın kızı Okşan Uyar ve torunu Alan Perese, yakın çalışma arkadaşları, üniversite öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Törendi konuşan, Koçman’ın yakın çalışma arkadaşlarından Alaiddin Arpat, MÜ`ye "Sıtkı Koçman" adı verilmesi hususunda ailesinin talebi olmadan gelişmeler ortaya çıktığını belirterek, “Geçen yıl Sayın Koçman’ın kızı Okşan Hanım`ı Milli Eğitim Bakanlığı`na çağırmışlar. `Şu kadar daha yardımda bulunursanız Koçman ismini üniversiteye verelim.` diye pazarlık konusu yapmışlar. Üniversiteye milyon dolarlar bağışlamış birisi olan Koçman`ın ismi üzerinde pazarlık yapılması bile çok ayıp.” dedi. Torunu Perese ise, “Dedem Sıtkı Koçman, hep aktif ve hareketli bir yaşam sürdü. Muğla, dedemin hayatında hep özel bir yer oldu. İş hayatına burada başladığı için ayrı bir önem verirdi. Kendisinin üniversitede başlattığı çalışmalara, ailesi olarak biz de destek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Uzun yıllar yurtdışında yaşadığını söyleyen kızı Okşan Koçman da, “Babam, yaptığı her işte ya ilklere imza atardı ya da müstesna birer örnek çalışma yapardı. Aile olarak Muğla’ya ve MÜ`ye yaptığı bütün hizmetleri çok önemsiyoruz. Üniversitenin yükselmesi ve çok kısa zamanda büyük yol katetmesi, babama en büyük hediye oldu. Kurduğu vakıf kanalıyla başlattığı hizmetleri, ailesi olarak sürdürüyoruz.” dedi.

Sıtkı Koçman Vakfı`nın çalışmaları hakkında bilgi veren Vakıf Başkanı Naci Parmaksız ise bugüne kadar üniversiteye 80 milyon doların üzerinde destekte bulunulduğunu kaydetti. Parmaksız, “Ayrıca tesisler ve lojmanların bakım onarımı için 2 milyon, öğrencilere burs için 3 milyon, 183 öğretim üyesine araştırmaları için 330 bin lira destekte bulunduk. Şimdi en büyük projemiz, Muğla’ya uluslararası bir gençlik merkezi kazandırmak. Yazın burada uluslararası öğrenciler kamp yaparken kışın da yurt olarak kullanacağız.” diye konuştu.

Merhum Koçman’ın her alanda örnek bir kişilik olduğunu belirten CHP Milletvekili Demir de şunları kaydetti: “Koçman’ı öğrencilik yıllarımdan tanırım. 15-16 yaşlarındayken ilk sigortamı yaptırmıştı. Öğrenciyken onun maden taşımacılığı şirketinde çalıştım. Çalışanın hakkını sonuna kadar verirdi. Üniversitenin adının `Sıtkı Koçman` olması için geçen günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne üçüncü kez kanun teklifi verdim. Umarım bu sefer kabul edilir.”
Rektör Vekili Gündoğan da yönetim olarak Sıtkı Koçman isminin üniversiteye verilmesi konusunda hep destekleyici bir tavır içinde olduklarını belirtti. Gündoğan, 14. Sıtkı Koçman Günleri çerçevesinde çok sayıda etkinlik düzenleneceğini sözlerine ekledi.