"olası Bir Deprem Adıyaman`a Büyük Acılar Yaşatacak"

Adıyaman`ın Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğu ve 1.

'olası Bir Deprem Adıyaman`a Büyük Acılar Yaşatacak'
derece deprem bölgesi içerisinde yer aldığını belirten uzmanlar, beklenen depremin Adıyaman`da büyük acılara neden olacağını savundu.

Adıyaman Küçük Millet Meclisi tarafından `Van depremi Adıyaman`da olsaydı neler olurdu?` konulu bir toplantı yapıldı. Moderatörlüğünü Yazar Yaşar Seyman`ın yaptığı ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü ve Belediye Başkan Yardımcısı Ebubekir Fırat`ın da katıldığı bu ayki forum toplantısında deprem masaya yatırıldı. Toplantıya katılan ve çoğunluğu teknik kimliğe sahip kişiler olası bir depremin sonucunun Adıyaman için çok vahim olacağına işaret etti.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Zeynal Bakır, konuşmasında Adıyaman`ın depreme hazır olmadığı ve olası bir depremde büyük acılar yaşanacağı dile getirildi. Zeynal Bakır, "Adıyaman bu tür bir depreme hazır değil. Aslında daha düşük şiddetindeki depremlere de hazır değil. Adıyaman`da deprem anlatılmıyor, dile getirilmiyor, deprem gizleniyor. Adıyaman halkı depremle ilgili bilgi edinmesin noktasında kamu kurum ve kuruluşları el birliği yapıyor. Adıyaman çok riskli bir bölgede. Doğu Anadolu fay hattı olarak tanımlanan Türkiye sınırları içerisinde 580 kilometre uzunluğundaki fayın yüzde 40`ı olan 200 kilometresi Adıyaman sınırından geçiyor. Mühendislik bilgisinedayalı, nede yerel yöneticilerin denetimine dayalı tamamen el yordamıyla yapılan kerpiç yapılar var. Çok kalitesiz malzemelerin kullanılması beklenen bir depremin çok vahim sonuçlara yol açacağını gösteriyor. Büyük acılara yol açacaktır. Niye açacaktır? Tedbirsiz olduğumuz için açacaktır. Kaza `geliyorum` demez gelir. Deprem `geliyorum` diyor. Türkiye`de 10 ilden bahsediliyor. Çok kritik ve her an deprem olacak iller arasında Adıyaman bu illerin içersinde bulunuyor. Başbakan `kaçak yapıları yıkacağız`dediği 8 ilden bahsedildi fakat bu iller içersinde Adıyaman yok. Ben kötümser bir adamım. Adıyaman`da deprem olacak ve önüne geçilmeyecek. Bizi yönetenler bunu çok iyi biliyor ama hiçbir tedbir alma gereği hissetmiyorlar" dedi. Adıyaman Yüksek Öğrenim Derneği Başkanı Murat Koca ise, Adıyaman`da ki çarpık yapılaşmaya bakılarak Adıyaman`ın depreme ne kadar hazır olduğunun görülebileceğini belirterek, "Adıyaman Belediyesinin deprem konusunda ne kadar duyarlı olduğunu çarpık yapılaşmaya bakarsanız görürsünüz. Valilik belediye kadar bu konuda duyarsız. Maalesef kendileri ceset torbası stoğu yapmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Adıyaman`ın yapısına bakarsanız Adıyaman`ı batıya bağlayan bir tane köprü var. İkinci bir yol yok. Yarınbir depremde köprü hasar görürse Adıyaman`da ki hastaları batıya, batıdakilere Adıyaman`a nasıl getireceksiniz?" diye konuştu. Jeoloji Yüksek mühendisi Aydın Öztürk ise, yapılaşmanın tarım arazilerine yapılmasını yanlış olduğunu belirten konuşmasında, "Eğer siz çok kötü konutlar inşa ederseniz ve fay zonlarına yerleşirseniz. Güzel tarım arazilerini konut alanları olarak kullanırsanız, o fay size felaket getirir. Bizim depremden korkmamıza gerek yok. Eğer koşullarımızı bilirsek ve hazırlıklı olursak deprem psikolojiyse yaşamamıza gerek yok" dedi. Şehir Plancıları Odası Başkanı İbrahim Özcan ise, Adıyaman`ın her ne kadar birinci derece deprem bölgesinde ise de bu diğer konuşmacılar kadar karamsar olmadığını belirterek, "1999`dan sonra Adıyaman bu konuda daha düzenli bir yapılaşma düzenine girmiştir. Ben bir plancı olarak düzenli bir yapılaşma düzenine girildiğine kanaat getiriyorum" ifadelerini kullandı. Forum toplantısının ikinci bölümünde ise, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talha Gönüllü tarafından `Adıyaman ve Üniversite` adlı sunumunu yaptı.
Kaynak: İHA