Pierini: İyileştirmeler Vize Zorunluluğunu Ortadan Kaldırmıyor
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini, Schengen üyesi olan ve olmayan ülkelerin 1 yıl içinde Türk vatandaşlarına yönelik toplam 740 bin vize verdiğini söyledi.
Vize konusundaki şikâyet ve hayal kırıklıklarını bildiklerini, bunları gidermek için çalıştıklarını belirten Pierini, vize işlemlerinde gereken evrakların basitleştirilmesiyle ilgili yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Pierini, şöyle devam etti: “Bu çalışma kapsamında Schengen vizesi başvurularında istenen dokümanların bir listesi hazırlanmakta. Örneğin bir işadamı veya akademisyen olarak, vize başvurusunda bulunacaksınız. Schengen alanı içinde bir liste olacak. Bu listedeki dokümanları tamamlamanız yeterlidir. Bu liste bütün Schengen üyesi ülkeler için aynı olacak. Bu liste yakın bir zamanda bizim web sitemizde de yayınlanacaktır.`` Büyükelçilikler ve konsolosluklarla birlikte verilen vizenin `çoklu vize` olması yönündeki çalışmalardan bahseden Marc Pierini, Ankara ve İstanbul dışında da bir iki merkezde de vize başvurusu yapılabilecek merkezlerin oluşturulmasının gündeme geldiğine dikkat çekti.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Pierini, beraberindeki AB üyesi 17 ülkenin büyükelçisi ile Adana Ticaret Odası`nı (ATO) ziyaret etti. AB ülkelerinin Türkiye’nin en büyük ticari ortakları arasında geldiğini hatırlatan Pierini, Türkiye’nin toplam ticaretinin yüzde 42’sinin AB ile birlikte yapıldığını kaydetti. Yabancıların doğrudan yaptığı yatırımın yüzde 80’nin yine AB üyesi devletlerden geldiğini aktaran Pierini, "Türkiye’nin ihracatında çeşitliliğe gittiği bir gerçek. Şu anda Arap dünyasına doğru adımlar atmakta. Bu sayede ticarette bir farklılık oluşmaktadır. Bunun dışında AB üyesi ülkeler Türkiye’de kurdukları 13 bin şirketle buradaki faaliyetlere katkı sağlıyorlar." şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Arap dünyasına yatak ve bisküvi gibi ürünleri ihraç etmesinin ekonomik açıdan önemli olduğunu hatırlatan Pierini, şunları söyledi: "Ancak 2023 yılına dönüp bakıldığında Türkiye’nin karşısında rakip olarak Brezilya ve Çin olacaktır. Rekabet konuları da biyoteknoloji ve enformasyon, havacılık ve uzak sektörü olacak. Burada AB’ne yoğun bir şekilde ihtiyaç duyulacaktır. AB’nin eğitim programlarında Türkiye en üst sıralarda yararlanıyor. 37 bin kadar öğrenci AB ülkelerindeki üniversitelerde eğitimlerini sürdürüyor."
"İŞADAMLARINA VİZE ALIMINDA KOLAYLIK SAĞLANSIN"
ATO Başkanı Ali Gizer de AB ülkeleriyle ticaretin geliştirilmesi bakımından işadamlarına vize alımında kolaylık sağlanmasını istedi. Adana’nın 1 milyar 378 milyon 425 bin 149 dolar ihracatının yüzde 42’sinin AB ülkelerine yapıldığını hatırlatan Gizer, "Özellikle tekstil, konfeksiyon, makine, ekipman ve yedek parça, mobilya, yaş sebze–meyve ihracatında Adana, AB’nin Türkiye’deki en önemli ticaret ortaklarından biridir. En çok otobüs ihracatı gerçekleştiren TEMSA, yine Adana’nın markasıdır." açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin 14.5 milyar değerindeki en büyük yatırımı olan petro kimya tesislerinin Adana’da inşa edileceğini dile getiren Gizer, BTC Petrol Boru Hattı ve diğer sahalardaki gelişmelerle kentin gelecekte dünyanın en önemli enerji üslerinden biri olacağını kaydetti. Toplantıda AB üyesi ülkelerin büyükelçileri sorularını da cevaplayan Gizer, günün anısına AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Marc Pierini’ye tablo hediye etti.