"gemlik`te Provokasyona İzin Verilmeyecek"

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED)`nun BDP ve Demokratik Toplum Kongresi desteği ile Gemlik`e yapmayı planladığı yürüyüşe tepkiler sürüyor.

BDP`liler, milletvekilleriyle birlikte Gemlik`e çıkarma yapacaklarını açıklarken Bursa Valisi Şahabettin Harput`tan, "Şu ana kadar valiliğimize resmi bir başvuru gelmedi. Herkes aklıselim davranmalıdır. Anlamsız ve gereksiz tansiyonu yükseltecek bir yürüyüş kimseye fayda sağlamaz." açıklaması geldi. Bursa Emniyet Müdürü Halil Yılmaz ise yürüyüşle ilgili karar alınması halinde yasaların tanıdığı yetkiler çerçevesinde bir karar vereceklerini açıkladı. BDP`lilerin bugün bazı illerden Gemlik`e hareket edeceği öğrenildi.
Terör yandaşlarının gerileme yol açacak yürüyüşten geri adım atmaması tepkilere sebep oldu. Olay Televizyonu`ndaki katıldığı programda yürüyüşü değerlendiren Bursa Valisi Şahabettin Harput, "Yapılan her hareketin hukuk çerçevesinde olması gerekiyor. Türkiye`de yeni bir anayasa noktasında bütün partiler ortak bir karar aldı. Böyle bir gerçek varken, bir kısım insanların ne maksatla ve ne niyetle böyle büyük bir yürüyüşün yapılmasını planlamasını izah etmek mümkün değildir. Şehit cenazelerinin toplumu yüksek tansiyona sevk etti. Böyle bir atmosferde karşıt bir düşünceyle `ben bunu yapacağım` demenin yanlış bir hareket olduğunu herkesin bilmesi lazım. Şu ana kadar valiliğimize resmi bir başvuru da gelmedi. Herkes aklı selim davranmalıdır. Anlamsız ve gereksiz tansiyonu yükseltecek bir yürüyüş kimseye fayda sağlamaz; sıkıntılar doğurur. Sistemin bozulmasına müsaade etmemeliyiz." dedi.

Valiliğin yürüyüşle ilgili kesin karanını yarın açıklaması bekleniyor. AS TV`de katıldığı programda Gemlik`e yapılması planlanan yürüyüşle ilgili görüşlerini açıklayan Bursa Emniyet Müdürü Halil Yılmaz da gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti. Herkesin yasalar çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayan Halil Yılmaz, "Kamuoyuna yansımış olan bilgiler çerçevesinde bilgi topluyoruz. Yürüyüş yapmak isteyen oluşumların herhangi bir yasal müracaatı yok. Bize resmi müracaat yapılırsa bu çerçevede yasalar dahilinde, bize tanınan yetkiler çerçevesinde bir karar vereceğiz. Bizim işimiz özgürlük ile güvenlik arasında dengeyi sağlamak. Demokrasi dediğimiz zaman da bu anlaşılır. Bu dengenin sarsıldığı noktalarda demokrasi zafiyeti vardır demektir. Bu bakımdan herkesin bizim kadar, vatandaşların da kuruluşların da özgürlük-güvenlik arasındaki dengeye dikkat etmesi ve demokrasinin gelişmesine katkıda bulunması gerekir. Biz, her türlü tedbirimizi aldık. Eğer bir karar alınacaksa, bu karara herkesin saygılı olması gerekir. Hukuk devletinde yetkili makamların aldığı kararların kabul edilmesi gerekir. Bu kararlar kabul edilmezse zaten güvenlik güçleri devreye girer. Bir görüşün karşı görüşü varsa, karşı görüşteki insanlar kendilerini kanun koyucunun yerine koymamalı." diye konuştu.