Deniz Feneri'nde tedbir kararı kaldırıldı

Almanya bağlantılı Deniz Feneri e.V. soruşturmasından 'evrakta sahtecilik' gerekçesiyle alınan üç savcının hukuksuz kararlarından biri yeni savcıların talebiyle düzeltildi.

Mahkeme, şüphelilerin Almanya'daki Deniz Feneri e.V'nin kurulduğu 27 Şubat 1999 tarihinden önceki mal varlıklarına konulan tedbiri kaldırdı.

Almanya'daki Deniz Feneri e.V. soruşturmasının Türkiye'deki ayağındaki hukuksuzluklar ortadan kaldırılmaya başlandı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından kovuşturulmalarına izin verilen ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından da görevden el çektirilen Savcılar Nadi Türkaslan, Abdulvahap Yaren ve Mehmet Tamöz'ün şüphelilerin mal varlıkları üzerine tedbir konulması istemleri doğrultusundaki mahkeme kararı kısmen kaldırıldı.

YENİ ATANAN SAVCILAR HUKUKSUZLUĞU KABUL ETTİ

Görevden alınan üç savcının talebiyle şüphelilerin tüm mal varlıkları üzerinde tedbir kararı alınmıştı. Şüphelilerden eski RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın avukatı Ersan Şen'in tedbir kararının kaldırılması talebi de Ankara nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Ancak bu karar soruşturmaya konu kişilerin soruşturma tarihinden önceki edindikleri mal varlıkları üzerindeki tedbirler sebebiyle sıkıntı oluşturmuştu. Yeni atanan savcılar Hakan Pektaş ve Veli Dalgalı bu işlemin hukuksuz olduğunu tespit ederek Ankara 20. Asliye Cezasına başvurdu ve soruşturmaya esas teşkil eden Deniz Feneri e.V.'nin kurulduğu tarihten önceki mal varlıklarının serbest bırakılmasını sağladı.

ÜÇÜNCÜ ŞİRKETLERDE MAĞDUR OLDU

Öte yandan eski savcıların kovuşturulmasına esas teşkil eden "evrakta tahrifat" iddiası ile üçüncü şahısların yanısıra üçüncü şirketlerin de mağdur edildiği ortaya çıktı. Soruşturmadan el çektirilen savcıların üzerini kapatarak gönderdikleri mahkeme kararını Tapu İdaresi'nin tedbir konulan şirketlerin üçüncü şirketlerle olan ortaklıkları üzerine de tedbir konulması şeklinde hayata geçirildiği tespit edildi.