Hayvan Dostları ve Sanatçılar: Hayvanlar İçin De `var Olmak Haktır`

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü’nde, “Var Olmak Haktır” temalı “Hayvan Sevgisi ve Hayvan Hakları Etkinliği”nin başlangıcını gerçekleştirdi.

Hayvan Dostları ve Sanatçılar: Hayvanlar İçin De `var Olmak Haktır`

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanatçı Yonca Evcimik ve Hayvanları Koruma Federasyonu (HAYTAP) ile birlikte Emirgan Beyoz Köşk’te düzenlenen tanıtım toplantısında etkinliğin startını verdi. Programda hayvan haklarıyla ilgili klip çekiminde oynayan birçok sanatçı ile HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat da yer aldı. Tanıtım toplantısında sanatçı Yonca Evcimik`in modacı Tanju Babacan tarafından hayvan figürlerinden hazırlanan kıyafeti ilgi odağı oldu.
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanayileşme, bilgi ve iletişim teknolojileri, nüfusun kentlerde yoğunlaşmasının, doğal yaşamdan yeryüzündeki kaynakların kullanımına kadar birçok alana etki ettiğini söyledi. İnsanların daha yüksek standartlara ulaşmak için ortaya koyduğu çabaları tüm sonuçları ile değerlendirmek zorunda olduğunu belirten Topbaş, “Kendi standartlarımızı yükseltirken, diğer canlıların, doğal yaşamın da var olma hakkını korumak zorundayız. Aksi halde dengesini bozduğumuz doğal yaşam, eninde sonunda biz insanları çok kötü etkileyecektir.” şeklinde konuştu.
Günümüzün en büyük tehlikesi küresel ısınmanın bu durumu en çarpıcı şekliyle ortaya koyduğunu belirten Topbaş, "Zaten bizler, “Yaratılanı Yaratandan dolayı seven” bir toplumun evlatlarıyız. Bakınız, Batı’da Hayvan Hakları Bildirisi 1978 yılında kabul edildi. Ülkemizde ise hayvan hakları hakkındaki İstanbul Belediye Kanunnamesi 1502’de hazırlandı. Aradaki bu 5 yüzyıllık fark, toplumumuzdaki hayvan sevgisinin ne kadar köklü olduğunun açık bir göstergesidir. Bu kanunname ile hayvanlara yönelik her türlü eziyet yasaklandı." ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda çok fazla çalışma yaptıklarını ancak yine de yetersiz olduğunu belirten Topbaş, bavullar içinde sınırdan ülkeye sokulan hayvanlar ve büyüyünce çevreye bırakılan hayvanların kent yaşamını tehdit eder noktaya ulaştığını aktardı.
Topbaş, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü’nde başlayan bu çalışma kapsamında 3 ay boyunca İstanbul’daki okullarda çocuklara eğitimler verilerek hayvan sevgisinin aşılanacağını dile getirdi.
Sanatçı Yonca Evcimik, Başbakan Erdoğan ile Ocak ayında yaptıkları görüşmenin ardından yola çıktıklarını ve bu süreçte Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın büyük desteğini gördüklerini belirtti. “Biz dün Belediyeleri dolaşmaya başladık. Amacımız farkındalık yaratmak. Hayvan haklarına dikkat çekmek ve tabiî ki Anayasa değişikliğini sağlamak. Yani kabahatler kanunundan çıkıp suç olarak değişmesini sağlamak.” diye konuştu.
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın desteğiyle mecliste bir Hayvan Hakları Komisyonu kuracaklarını belirten Evcimik, “Her şey çok iyi gidiyor. Tüm sanatçı dostlarıma, iş adamlarımıza devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum. Çünkü herkes çok büyük destek verdi. Türkiye’de bir projenin bu kadar çok katılımcısı olmamıştı. Çünkü çok önemli bir can var karşımızda. Bu canları korumak hepimizin görevi.” diye konuştu.
İlgi çeken kıyafetinden de bahseden Evcimik, kıyafetinin tasarımını Modacı Tanju Babacan’ın yaptığını söyledi. Dikkat çekmek için böyle bir kıyafeti seçtiklerini anlatan Evcimik, kıyafetinin üzerinde 220 tane hayvan figürü kullanıldığını dile getirdi.
Yeryüzünde var olmanın insanların olduğu kadar hayvanların da hakkı olduğunu belirten sanatçı Doğa Rutkay ise, “Elimizden geldiğince hayvanlara da gerektiği gibi değer vermeye ve Bolluca Göktürk’teki gibi bir katliamın yaşanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bir klip çektik ve sürekli basın toplantısı düzenliyoruz.” diye konuştu.
Kendisinin 4 yıldır bir köpek beslediğini anlatan Doğa Rutkay, “Ama onun dışında Göktürk’te yaşıyorum. Diğer köpeklere de yetişmeye çalışıyorum. Sahip çıkılmasını diretemiyorsunuz çünkü köpek bakmak hakikaten zor bir şey. Ama en azından bir kap su veya evde artan yemekleri onlarla paylaşabilirler. İtmek, kakmak, onlara işkence yapmak, onlara tecavüz etmek, biz bunlarla mücadele etmeye çalışıyoruz aslında.” ifadelerini kullandı.

KADIR TOPBAŞ`A HAYVAN HAKLARI OSCARI
Programda sanatçı Yonca Evcimik, Başkan Kadir Topbaş’a üzerinde “Tüm zamanların en iyi başkanı” yazılı Oscar benzeri bir heykelcik hediye etti ve “Uzun soluklu bir süreçten sonra buradayız. Bugüne kadar hiçbir başkan Kadir Topbaş kadar hayvan hakları konusunda bize destek olmadı.” dedi. Başkan Topbaş da, “Benim de bir Oscar’ım oldu.” diye espri yaptı. Programda ayrıca projeye destek veren sanatçılara ve Türkiye Yahudileri Hahambaşı İshak Haleva’ya teşekkür plaketi verildi.
Proje kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin HAYTAP ile ortaklaşa yürüteceği etkinlikler yıl sonuna kadar sürecek. Etkinlik boyunca ilköğretim öğrencilerine yönelik 20 gösteri yer alacak. Proje kapsamında okullarda yapılacak gösterilerde; projenin amacına uygun çocuk tiyatrosu sergilenecek, skeç ve söyleşiler yapılacak, hayvan sevgisi anlatılacak ve Sanatçı Yonca Evcimik’in dansçıları eşliğinde vereceği konserle sonlandırılacak.

Yine proje kapsamında seçilmiş okullarda, hayvan ve doğa sevgisi konulu öykü, resim ve şiir yarışmaları yapılacak ve dereceye girenlere ödülleri verilecek. (Birinci olan öğrenciye 3 bin, ikinciye 2 bin, üçüncüye ise bin TL. ve mansiyon ödülleri) Ayrıca, projenin devamlılığını sağlamak amacıyla da öğrencilere, gerekli broşür, dergi ve kitapçıklar dağıtılacak.

Çalışmalarına Mart ayında başlanan projenin tanıtımında rol model olan siyasetçi, sanatçı ve işadamlarının katılımları sağlandı. Yapılan fotoğraf ve klip çekimlerine; sanatçı Yonca Evcimik’in yanı sıra Egemen Bağış ve ailesi, Nasuh Mahruki, Fikret İnan, Demet Akbağ, Sezen Aksu, Ajda Pekkan, Pascal Nouma, Mehmet Aslantuğ ve oğlu Can Aslantuğ, Özcan Deniz, İbrahim-Demet Kutluay çifti ve kızları İrem Kutluay, Fırat Çelik, Bahar Korçan, Billur Kalkavan, DJ Hüseyin Karadayı, Bora Öztoprak, Burcu Güneş, Doğa Rutkay, Deniz Erten, Derya Baykal, Ebru Şallı, Elif Dağdeviren, Hakan Peker, Metin Arolat, Metin Özülkü, Naz Elmas, Reyhan Karaca, Tan Sağtürk, Yeliz Eker ve Zeyno Gönenç katılarak destek verdi.