Zeytin Üreticisi Teknolojiye Yaklaştı

Balıkesir`de Karaağaç beldesinde zeytin hasat makineleri satış bayii Egefe düzenlenen törenle hizmete girdi.

Zeytin Üreticisi Teknolojiye Yaklaştı

Zeytin ve zeytinyağı teknolojilerinde dünyanın önde gelen İspanya’nın ünlü markalarından Benza’nın Türkiye distribütörü Egefe tarafından Gömeç’e bağlı Karaağaç beldesinde satış noktası oluşturuldu.
Karağaçlı ve Edremit Körfezi’ndeki zeytincileri teknolojinin en yeni ürünleriyle tanıştıracak olan İtalya’nın ünlü markalarından Benza’nın Türkiye distribütörü Egefe tarafından Karaağaç beldesinde bir satış noktası hizmete sokuldu. Açılış töreni öncesi vatandaşlara lokma hayrı düzenlendi.
Karaağaç’ta Ali Çetinkaya Parkı yanında hizmete giren Egefe Tarım Makineleri mağazasının sahibi Nuri Yağcı açılış sonrası yaptığı açıklamada, “Dünyada zeytin ve zeytinyağı teknolojilerinde lider olan İspanya ülkesinden Benza Markasının Türkiye distribütörüyüz. Merkezimiz İzmir’de, Şubemizi de Karaağaç’ta açmış bulunmaktayız. Bu bölgeler zeytin bölgesi olduğu için Zeytin Hasat Makineleri üzerine satışımızı yapmaktayız.
İzmir’deki merkezimizden yine zeytin yöresi olan Aydın, Torbalı, Kemalpaşa, Akhisar bölgesine hizmet etmekteyiz. Karaağaç bölgesinden ise zeytin bölgesi olan Körfez bölgesi olarak nitelendirdiğimiz Ezine’den Bandırma, Edincik’e kadar hizmet etmekteyiz. Yoğun insan işgücü gereksinimi nedeniyle zeytin hasadının modernize edilmesi çok önemli bir rol oynamaktadır. Zeytin Hasadı, üretim masrafları içerisinde yüzde 55-65’lik bir pay ile en önemli maliyet unsuru durumundadır. Diğer bir ifade ile hasat işçiliği, zeytin üretiminde maliyeti etkileyen en önemli unsurların başında gelir. Öte yandan ürün kalitesine ve hasat biçimine göre boş yıllarda da ürün alımını etkilemesi gibi nedenlerle hasat, üzerinde dikkatle durulması gereken bir işlemdir. Yüksek maliyeti yanında geleneksel yöntemlerle yapılan hasatta zeytin ağaçlarının vejatatif aksamlarında zararlanmalar olmakta ve zeytin ağaçlarının Zeytin Gal Hastalığı ve Dal Kanseri Hastalığına yakalanma riski artmaktadır. Hastalıklar nedeniyle zeytin ağaçlarında kurumalar görülmekte, ekonomik ömürlerini erken tamamlamakta, verimde azalma ve kalite kaybı söz konusu olmaktadır. Hastalıklar zeytin alanlarında yayılmakta ve büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Zeytin Hasadı esnasında dal ve sürgünlerin kırılması nedeniyle periyodisite görülmektedir. Bu durum ise zeytin alanlarından bir yıl ürün alınıp diğer yıl alınamaması nedeniyle kapasitenin rantabl kullanılmasını engellemektedir. Zeytinde kullanılan doğru mekanizasyon tercihleri ile çiftçimiz ağacını korur ve her yıl ürün alabilir." dedi.
Açtıkları şubede satışa sunulan, Akülü Zeytin Hasat Makinesi, sırt bataryalı zeytin hasat makinesi, benzinli dal sarsıcı, İtalyan Zeytin Yaygısı, Yerden toplama Makinesi (Kirpi)’yi tanıtan Firma Sahibi Nuri Yağcı, "Bu makine çapalamada kullanılıyor. Genelde aile tarımı yapan çiftçilerimiz kullanıyor. Traktörle çapalama ve sürme daha zor olduğu için 200–300 ağacı olan çiftçilerimiz genelde bu çapalamayı tercih ediyorlar. Bu kompresörlü hasatta tercih edilen bir makinemiz. Havalı sistemdir. Pinomatiftir. 850 gram gelir sırıkların ağırlığı. 50 m. Hortum uzunluğu vardır. Budama ekipmanı olarak da hasattan sonra kullanılabilir. Yine Benza’nın İspanyol malı yani bizim distribütörü olduğumuz firmanın zeytin dalı öğütücü makinesidir. 40 milime kadar zeytin dalı diye nitelendiriyoruz ama her türlü dalı öğütebilir. Dalı öğüttükten sonra bazı çiftçilerimiz kuzu ve inek yemi olarak kullanıyorlar. Bazıları da gübre olarak kullanıyorlar." şeklinde konuştu.
Zeytin hasat makinelerinin satışının yapılacağı iş yerinin açılışına Karaağaç Belediye Başkanı Arif Efetekin, Burhaniye Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Sarıbaş, Doğuş Prina’nın sahibi Mesut Yavuz, Uysal Grup yönetim kurulu Başkanı Erman Uysal, Ayvalık’tan Doğa İnşaat Mehmet Çelikel ve çok sayıda zeytin üreticisi ile vatandaş katıldı.