‘rüyaların Şehri Sagalassos’ Sergisi Belçika’da Sanatseverlerle Buluşuyor

Dünyanın en yüksek rakımlı tiyatrosu olarak bilinen ve Türkiye’de bulunan Sagalassos antik kentinden çok değerli parçalar Belçika’da sergilenmeye hazırlanıyor.

Yarın açılacak ‘Rüyaların şehri Sagalassos’ adlı sergi Haziran ayı ortasına kadar açık kalacak. Brüksel Kültür ve Tanıtma Müşaviri Kenzi Güzel Çulhaoğlu, söz konusu serginin açılışının Cumhuriyet Bayramına denk getirilmesinin Belçika’da yaşayan Türk toplumunca ayrıca anlamlı bulunacağı yorumunda bulundu.

6 yaşında Troya ile ilgili 4 sayfalık çizgi romanı okuyup, babasına ‘bir gün ben Türkiye’ye kazı yapmaya gideceğim’ diyen Katolik Leuven Üniversitesi’nden Prof. Marc Waelkens’in, 42 yıl sonra ömrünün 20 yılı aşan bölümünü adadığı Türkiye’nin Toros Dağları arasında yer alan antik şehir Sagalassos’ta gerçekleştirdiği rüyasının sonuçlarından bir demetinin sergileneceği ‘Dreams of City-Sagalassos’adlı sergisi yarın Belçika’nın Tongeren şehrinde sanatseverlerle buluşacak. Sergi, 17 Haziran 2012 tarihine kadar açık kalacak.

Burdur Müzesi’ne ait olan ve Brüksel’deki sergide yer alacak toplam 238 eser arasında başta İmparator Hadrian Heykel başı ve İmparator Marcus Aurelieus Heykel Başı gibi eserlerin yanı sıra figürinler, sikkeler, kabartma ve frizler, takılar, çanak ve çömlekler, mızrak uçları gibi değerli orijinal eserler bulunuyor.

Sagalassos Türkiye’nin turizm merkezi Antalya’nın 100 km kuzeyindeki Burdur ilinin Ağlasun ilçesinde, tarihi M.Ö.7000’e kadar giden, antik Pisidia medeniyetinin en önemli kentlerinden biri olan Sagalassos harabeleri, Roma kralı Augustus döneminde Akdeniz kıyılarını İç Anadolu’ya bağlayan tarihi Roma yol sistemine dahil edilmiş olan dağlık bir alanda yer alıyor.


Tarih boyunca Luwians, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Pisidiyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlıların hakimiyetine giren Sagalassos şehrini, ilk kez keşfeden 1706’da Fransız Dr. Paul Lucas olmuş ve ‘Periler şehri’ adını vermiş. 1828’de St. Paul’un izinden Anadolu’yu gezen İngiliz misyoner Francis V. J.Arundell Sagalassos’un ilk çizimini yapan ve anlatan kişi olmuş.