Hacı Adayları, Cennetül Mualla`da Eshab İ Kiram`ın Kabirlerini

Mübarek topraklara ulaşan milyonlarca hacı adayının büyük bir bölümü Mekke i Mükerreme`de Hz.

Muhammed`in eşi ve arkadaşlarının (Eshab ı Kiram) medfun bulunduğu Cennetül Mualla Kabristanı`nı ziyaret ediyor.

Daha önce `Hacun` ve `Malat` diye anılan mezarlık, Hz. Muhammed`in, "Ne güzel kabristan" sözlerinden sonra Cennetül Mualla ismini aldı. Hz. Muhammed`in eşi Hz. Hatice, dedesi Abdülmüttalip, Hz. Ebubekir`in kızı Esma, Müslümanların ilk Mekke Emiri Abdullah Bin Zübeyr, Fudayl bin İyad ve daha binlerce Eshab ı Kiram, Harem i Şerif`e yürüyüş mesafesindeki Cennetül Mualla`da yatıyor.

Hac için kutsal topraklara gelip burada vefat edenler de kısa bir süre öncesine kadar buraya defnediliyordu. Hz. Muhammed`in soyundan gelen seyitlerin de medfun bulunduğu kabristan, hacı adaylarının da feyiz almak ve bereketlenmek için uğradığı Mekke`deki en önemli ziyaretgahların başında yer alıyor.

Şu anda şehrin önde gelenlerinin dışında defin yapılmayan kabristanda daha önce türbe ve mezar taşları da bulunuyordu. Ancak Suudi yönetiminin Mekke`de söz sahibi olmasından sonra, mezar taşları Riyad`daki bir müzeye götürüldü ve önemli şahsiyetlerin Osmanlı zamanında yapılan güzel türbeleri de yıkıldı. Suudilerin mezarlara hürmet gösterilmemesi için bu düzenlemelerine rağmen, yüz binlerce hacı her Zilhicce ayında bu mübarek mekanı adım adım ziyaret ederek saatlerce gözyaşı döküyor. İkindi namazındansonra ziyarete açılan kabristan, akşam ezanında kapatılıyor. Türk hacı adaylarına kabristanı dışarıdan gezdirip Fatiha okuyan din görevlileri, Hazreti Hatice Validemizin medfun bulunduğu yerin kabristanda tek dikili ağaç olan bölgenin hemen yanında olduğunu ifade etti.
Kaynak: İHA