'Türkiye'de 8-9 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor'

Deprem Uzmanı ve Kızılay Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara, Van'daki 7.2'lik depremin beklenen bir deprem olduğunu belirterek, "Türkiye'de 8-9 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor. 7'nin üzerinde bir kez daha deprem olursa bu benim için sürpriz olmaz" dedi.

'Türkiye'de 8-9 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor'
Van‘da şiddetli deprem (Son Detaylar)

Deprem Uzmanı ve Kızılay Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkkara, Star tv ekranlarında yayınlanan Mehmet Coşkundeniz ile İpek Durkal'ın sunduğu Duymayan Kalması programına konuk oldu. Van'da meydana gelen 7.2'likdepremini değerlendiren Işıkkara, yarın da 7’nin üzerinde bir deprem olursa bunun sürpriz olmayacağını belirtti.

Van'daki depremin beklenen bir deprem olduğunu söyleyen Işıkkara, "Türkiye’de 8-9 yılda bir 7’nin üzerinde deprem oluyor. Bu deprem İstanbul’da olsaydı sonucu çok ağır olurdu" diye konuştu.

Ahmet Mete Işıkkara, "Türkiye’de artık şu gerçeğin kabul edilmesi lazım. Bir depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değil" dedi.

“DEPREMİ BİLDİM DİYEN ÇOK SAYIDA ŞARLATAN ÇIKACAK”

"Çok afedersiniz ağzıma yakışmıyor ama söylemek zorundayım" diyen Işıkkara, "Bir sürü şarlatan çıkacak. Ben bu depremi bilmiştim, söylemiştim, bana inanmadılar. Karıncaları takip ettim böyle oldu, bulutları takip ettim şöyle oldu diyecekler. Lütfen bunlara itibar etmeyelim. Çünkü bugün bilim bir depremin ne zaman olacağını söyleyemiyor" şeklinde konuştu.

Erken uyarının ise farklı bir olay olduğunu belirten Işıkkara, "Bir deprem iki dalga üretir. Birincil dalga ve ikincil dalga. Yıkan ikinci dalgadır. Birincil deprem olduktan sonra bir büyük deprem oldu, yıkıcı deprem dalgası geliyor demektir. Bunun zamanı yerleşim yeriyle depremin odak noktasındaki mesafeye tamamen bağlıdır. Türkiye’de bu noktada çok talihsiz çünkü deprem üreten odakla yerleşim yerleri arasındaki mesafe maalesef çok kısa. Örneğin İstanbul için Marmara’da beklediğimiz depremi biz adaların güneybatısında bekliyoruz. Oranın hem Anadolu hem Avrupa kıyı şeridine olan uzaklıklarına bakarsanız, bazı yerlerde 10, bazı yerlerde 12 ,bazı yerlerde 15 kilometre, 6’ya bölünce 2 saniye oluyor" açıklamalarında bulundu.

"8-9 YIL İÇİNDE YENİ BİR DEPREM OLABİLİR"

8-9 yıl içinde yeni bir deprem daha olabileceğini vurgulayan Işıkkara, "Bu yarın da olabilir. Türkiye’de 7’nin üzerinde bir kez daha deprem olursa, bu benim için sürpriz olmaz. Çünkü bu Türkiye’nin deprem gerçeğini yansıtıyor. Çünkü dünyanın en aktif fay kuşakları içerisinde yaşıyoruz ve sabah akşam bu kuşaklar deprem üretiyor, dün olduğu gibi" ifadelerini kullandı.

"EŞYALAR SABİTLENMELİ"


"Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz" diyen Ahmet Mete Işıkkara, "1999 depreminden beri evdeki eşyaların sabitlenmesi gerektiğini anlatıyorum. Tavana kadar mobilyalardan vazgeçilmeli, hafif mobilyalar kullanılmalı. Mobilyalar duvara monte edilmeli. Çünkü 17 Ağustos 1999 depreminde yalnız Gölcük'te hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 3'ü yani 700'ün üzerinde kişi bu yüzden hayatını kaybetti" diye konuştu. BEYAZ GAZETE



'Türkiye'de 8-9 yılda bir 7'nin üzerinde deprem oluyor'