Tarhan'dan vatandaşa sağduyu çağrısı

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, son yaşanan terör olayı ile toplumda Türk-Kürt kavgası oluşturmak isteyenler için iyi bir zemin oluşturulduğu uyarısında bulundu

Sağduyulu davranılması gerektiğini söyleyen Tarhan, “Hukuk içerisinde tepkisini gösterecek çaba içine girmeli. Komşusundaki Kürt kökenliyi düşman gibi görüp tepki vermek, ilkel bir tepki olur. Ama eli silahlı olan kişiye ve bağlantılarına bu tepkiyi vermek akıllıca olur. Terör de amacına ulaşamaz.” dedi. Tarhan, başkalarının oyununa gelmeyelim çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 26 askerin şehit olduğu terör saldırısını Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Saldırı ile amacın toplumda infial oluşturmak olduğunu kaydeden Tarhan, “Terör özünde ahlaksız, kuralsız savaş demek.” diye konuştu. Daha insafsızca bir saldırı gerçekleştiğini kaydeden Tarhan, “Burada büyük ve abartılı bir saldırının olması çeşitli çağrışımlar yaptırıyor. Bunu çeşitli açıdan yorumlamak gerekir.” ifadesini kullandı. Toplumda Türk – Kürt kavgası oluşturmak isteyenler için saldırı ile iyi bir ortam oluşturulduğuna dikkat çeken Tarhan, “Aile içerisinde kavga çıkarmak isteyen biri, diğerini aileden birine karşı kışkırtır. Bunun gibi Türkiye’yi bir aile olarak düşünürsek, ailede asırlardır birlikte yaşayan iki kimliği birbiri ile kapıştırmak isteyenler var. Bunu isteyenler için şu anda çok iyi bir ortam oluştu. Daha önceki terör olaylarında da öfke vardı ama şu andaki terör olayında daha büyük bir öfke ve gerilim var. Bu öfkenin, gerilimin, heyecanın olması aslında iyi bir şey. Ancak bu öfkeyi iyi yönetmek gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Öfke anında bir öfke analizi yapılması gerektiğini söyleyen Tarhan, “Bizi öfkelendiren fikrimizi bulmamız lazım. Bunu iyi bir şekilde fark eder ve yönetirsek amacımıza hizmet eder. Yoksa sadece egomuzu tatmin eder, duygularımızı boşaltırız.” diye belirtti. Toplumun bu öfkesini egosunu tatmin etmek yönünde kullanmaması gerektiğini kaydeden Tarhan, sözlerine şöyle devam etti: “Burada muhakkak hukuk içerisinde tepkisini gösterecek çaba içine girmeli. Diyelim komşusundaki Kürt kökenliyi düşman gibi görüp tepki vermek, ilkel bir tepki olur. Ama eli silahlı olan kişiye ve bağlantılarına bu tepkiyi vermek akıllıca olur. Terör de amacına ulaşamaz.”

Kürt kökenli olan herkesi düşman gibi algılamanın bir mantık hatası olacağının altını çizen Tarhan, “Başkalarının oyununa gelmiş oluruz. Toplum olarak bunun farkına varırsak, enerjimiz terörü bitirmek için bir enerjiye dönüşür. Aksi halde aile içinde kavga şeklinde bir negatif enerjiye dönüşür.” tespitini yaptı. Tarhan, vatandaşların hissi tepkisini aklı ile yönetmesi gerektiğini vurguladı.

"KOMUTANLARIN BÖLGEYE GİTMESİ MOTİVASYONU ARTIRACAKTIR"

İyi yönetilen bir öfkenin terörün sonunu da getirebileceğini söyleyen Tarhan, şöyle devam etti: “Bir duyarsızlaşma vardı… Son olayla teröristler bir kumar oynadı. Bu kumarı kaybetmeleri gerekir. Kumarı kaybetmelerini gerektirecek de şu anda çok önemli bir şey oldu. Daha önce böyle bir olay olduğunda, genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları Ankara’da oturup durumu idare ediyorlardı. İlk defa bölgeye gittiler. Bu, bu şekilde devam ederse, Güneydoğu’da görev yapan askerler ve bütün güvenlik teşkilatları yüksek motivasyon kazanırlar. Terörü yok etmek için çok iyi bir fırsat oluştu şu anda. Daha önce terörü yok edecek kapasite ve gücümüz vardı, ancak bu gücü motivasyon düşüklüğü nedeniyle harekete geçiremiyorduk.”

TOKİ YÜKSEK GÜVENLİKLİ KARAKOLLAR YAPIYOR

Şehit ailelerinin evlerine ateş düştüğünü, tüm yakınlarının onların yanında olması gerektiğini aktaran Tarhan, “Devlet de bu konuda daha öncekilere göre daha yüksek bir irade gösteriyor. Hızlı bir şekilde TOKİ yüksek güvenlikli karakollar yaptı. Çocuğunu askere gönderecekler daha rahat gönderebilirler. Devletin de bu konuda duyarsız olmadığını hissettirmesi gerekir.” sözlerini kaydetti.

Olayın teröristlerin kendi özgür iradesi ile yaptığı bir eylem olmadığını söyleyen Tarhan, “Belli bir şekilde büyük bir lojistik destek alan bir faaliyet. Bunu terör örgütünün tek başına yapması çok zor. Bu nedenle devlet bu konuda daha ciddi mesaj vermesi gerekir. Şehit aileleri ya da çocuğu askerde olan aileler, 'bu konuda yatırım yapılıyor, çocuğumuz gitse de daha güvenli olacak' duygusunu taşımalı.” şeklinde konuştu.