Büyükşehir 17 Şirketinden 16`sını Özelleştiriyor

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir Belediyesi’ne ait 17 şirketin özelleştirilmesi kararı alındı.

Gölbaşı Belediyesi’ne ait Hayvan Barınağı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne, yine Büyükşehir’e ait sosyal tesislerin ANFA şirketine 25 yıllığına kiraya verilmesi mecliste kabul edildi.


Başkan Melih Gökçek başkanlığında Büyükşehir Belediye Meclisi ekim ayı olağan toplantısının son gününde başkanlık yazısı olarak gelen önemli gündem maddelerinin yanı sıra birçok farklı konuda komisyon raporları görüşülerek karara bağlandı. Belediye Meclisi toplantısındaki en önemli gündem maddelerinden biri de Büyükşehir Belediyesi ve bünyesinde faaliyet gösteren ASKİ ile EGO Genel Müdürlüklerine bağlı 17 şirketten 16’sının özelleştirilmesine ilişkin başkanlık yazısı oldu.

Konuyla ilgili meclise açıklamalarda bulunan Başkan Gökçek, şirketlerin özelleştirilmesi için daha önce karar aldıklarını hatırlatarak, “Ancak tam özelleştirmenin uç noktasına geldiğimizde, İstanbul’da İGDAŞ’ın özelleştirilmesinin iptal edildiğini öğrendik. Onun üzerine İstanbul’dan bütün dokümanları alarak inceledik, yapmış olduğumuz incelemede İstanbul Belediyesi’ne verilen yetkilerin Özelleştirme Kanunu`na uymadığını gördük. Biz de bu gerekçeleri ortadan kaldırmak için yeniden çalışma yaptık.” dedi. Şirketlerin nasıl ve hangi ihale usulüyle satılacağı konusunun mutlaka belediye meclisine getirilmesi gerektiğini belirten Başkan Gökçek, “Yani satışların kısmi satış mı yoksa blok satış mı yapılacağı meclise sunulacak ve buna meclis karar verecek. Türkiye’de ise özelleştirmeler genelde blok satış şeklinde yapılıyor. Ne tür ihale yapılacağı yine belediye meclisinin kararı ile olacak. Burada yetki doğrudan doğruya belediye meclisine verilecek.” diye konuştu. Satış konusunda her üyenin takibini ve yardımını istediğini vurgulayan Başkan Gökçek’in, “şirketlerin özelleştirmesiyle” ilgili gündeme aldığı başkanlık yazısı, CHP ve MHP’li üyelerin red oylarına karşılık oy çokluğu ile meclisten geçti.

29 EKİM`E ŞÖLEN HAVASINDA KUTLAMA
Belediye Meclisi’nde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın şölene dönüştürülerek, “Gençlik Parkı’ndaki havuzda sergilenen suyun ışık ve müzik ile şekillendiği muhteşem gösteri” ile kutlanması, Meclis üyelerinin tamamının “evet” oyu ile karara bağlandı. Başkan Gökçek, Gençlik Parkı’nda dev fıskiyeler sayesinde “suyun, ışık ve müzikle yaptığı dans gösterisinin”, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Ankaralıların beğenisine sunulacağını belirterek, “Daha yapım aşamasındayken bu gösterinin sadece yüzde onluk bir kısmını sunmuştuk. Büyük bir beğeni toplayan bu gösterinin açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yapacağız ve bayramı da çok güzel bir şölenle kutlamış olacağız.” dedi.

SUÇ ORANI EN DÜŞÜK BÜYÜKŞEHİR, ANKARA
Mecliste, TBMM tarafından yapılan “Şehirlerin 2010 yılında gerçekleşen suç oranları” konulu araştırmasına ilişkin başkanlık yazısı da gündeme geldi. Başkanlık yazısında “TBMM tarafından 2010 yılı için yapılan şehirlerin suç oranları araştırmasının neticeleri Ankara için mükemmel olmuştur. Bu olayın ve belediyenin bu olaya katkılarının basın yayın organları aracılığıyla halka duyurulması faydalı olacaktır” denildi.
Oylamadan önce kısa bir konuşma yapan Başkan Gökçek, bu durumun çok önemli ve mükemmel bir sonuç olduğunu ifade ederek, “TBMM’de oluşturulan bir komisyon tarafından yapılan araştırmaya göre, 16 büyükşehir arasında suç işleme oranı en düşük il Ankara olmuştur. Türkiye sıralamasında ise 68’nci sırada olduğu tespit edilmiştir.” diye konuştu. Araştırmadaki diğer illerle ilgili çıkan sonuçları da aktaran Başkan Gökçek, Ankara’nın 81 il baz alınarak yapılan suç haritasında; yargıya intikal eden yetişkin suç işleme oranları sıralamasında 72’nci, çocuk failleri suçlarında 75’inci, çocuk suçluları sıralamasında ise 66’ncı olduğunu söyledi. Daha sonra araştırmanın halka duyurulmasına ilişkin yapılan oylama, oy birliği ile karara bağlandı.

DÜNYA ÇOCUK OYUNLARI GELENEKSELLEŞİYOR
Başkan Gökçek başkanlığındaki Belediye Meclisi’nde, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilen Dünya Çocuk Spor Oyunları`nın her yıl yeni bir karar alınmadan yapılması ve oyunların geleneksel bir hale getirilmesi de görüşüldü. Basın Yayın Daire Başkanlığı’nın yazısı ile gündeme sunulan madde hakkında Başkan Gökçek görüşlerini açıklayarak, bu yıl yapılan Dünya Çocuk Spor Oyunları’nın gelenekselleştirilmesi halinde Ankara’nın genel turizm potansiyelinin çok şey kazanacağını ifade etti. TRT yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde 23 Nisan Çocuk Bayramı`nın artık Ankara’da gerçekleşmesi için işbirliği yapacaklarını dile getiren Başkan Gökçek, “Çocuk Spor Oyunları’nın da gelenekselleştirilmesiyle Ankara’yı 4 -5 yıl içinde, dünya çapında, her 23 Nisan’da gelinip ziyaret edilecek bir yer haline getirebiliriz.” ifadesini kullandı. Bu durumun Ankara’nın genel anlamda prestijine çok şey katacağını vurgulayan Başkan Gökçek, tüm meclis üyelerinin desteğini isteyerek, oylamaya geçti. Başkan Gökçek’in çağrısına muhalefet partilerinin de olumlu cevap vermesi üzerine gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

GÖLBAŞI HAVYAN BARINAĞI BÜYÜKŞEHİR’E DEVREDİLDİ
Belediye meclisinde, Başkent’in en önemli sorunlarından biri olan başıboş hayvanların barınakları da gündeme geldi. Gölbaşı Belediyesi’ne ait Havyan Barınağı’na Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı maddi ve ayni yardımların artırılmasına ilişkin başkanlık yazısının okunması üzerine, söz alan Meclis Başkan Vekili Ali İhsan Ölmez, “yaklaşık 3 bine yakın sokak hayvanın bulunduğu Gölbaşı Belediyesi’nin hayvan barınağının Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi” önerisinde bulundu. Öneri hakkında görüşlerini dile getiren Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, uzun yıllardır bu konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, bu öneriyi kabul edip, barınağın da Gölbaşı’ndan taşınmasını istediğini sözlerine ekledi. Gölbaşı Belediyesi Meclisi’nde karar alınması kaydıyla barınağın Büyükşehir’e devir edilmesine ilişkin karar oy birliği ile karara bağlandı.

Büyükşehir Belediyesi’ne ait sosyal tesislerin 25 yıllığına Büyükşehir Belediyesi ANFA Altınpark İşletmeleri Limited Şirketi`ne kiralanmasına ilişkin başkanlık yazısı da oy çokluğu ile karara bağlandı.