İngiltere Savunma Bakanı Fox, Görevinden İstifa Etti

İngiltere Savunma Bakanı Liam Fox, resmi bir görevi olmayan yakın arkadaşını asistanı gibi kullanması dolayısıyla devam eden tartışmalardan sonra bugün görevinden istifa ettiğini açıkladı.



Liam Fox, Başbakan David Cameron’a sunduğu istifa mektubunda, “Hatalı bir şekilde, kişisel işlerimle hükümet içindeki görevlerim arasındaki çizginin bulanık hale gelmesine izin verdim.” sözleriyle görevden ayrılmasının sebebini açıkladı. Bu şekilde davranmasının sonuçlarının özellikle son günlerde daha açık bir şekilde ortaya çıktığını belirten Fox, bundan dolayı büyük üzüntü duyduğunu söyledi.


İngiliz siyasetçi istifa mektubunun devamında, “Ulusal çıkarların kişisel çıkarlardan önce gelmesi gerektiğini daha önce de defalarca söyledim. Şimdi kendi ilkelerim çerçevesinde hareket etmem gerekiyor. Dolayısıyla, büyük bir esef duyarak, Savunma Bakanı olarak görevimden istifa ediyorum." sözlerine yer verdi.


Muhafazakar Partili İngiliz politikacının görevini bırakması, Mayıs 2010 yılında kurulan koalisyon hükümetindeki kabinede ilk bakan istifası olarak kayda geçmiş oldu.


Liam Fox’un, oda arkadaşı ve düğünde sağdıcı olan Adam Werritty’yi resmi bir unvanı olmamasına rağmen 18 resmi ülke ziyaretine yanında götürdüğü ve girmesinin yasak olduğu toplantılara Werritty’nin de girmesinin ortaya çıkması sün günlerde İngiltere’nin bir numaralı tartışma konusu haline gelmişti.


Kendisini Fox`un danışmanı gibi göstererek kartvizit bile bastıran Werritty`nin, Dubai`de savunma sektöründeki bir grup iş adamıyla bir araya geldiği; bunun yanı sıra, Fox`un Sri Lanka`ya yaptığı ziyarete de eşlik ederek Sri Lanka Cumhurbaşkanı ile yapılan görüşmede hazır bulunduğu ortaya çıkmıştı. Bu iddialar üzerine Fox’dan açıklama yapmasını isteyen Cameron, daha sonra bakanına sahip çıkarak Fox’a olan güveninin tam olduğunu söylemişti.


34 yaşındaki Adam Werritty`nin savunma sanayisiyle ilgili şahsi ticari çıkarları olmasına rağmen, eski savunma bakanı Fox, aralarındaki dostluk ilişkisinin arkadaşına hiçbir şahsi çıkar sağlamadığı şeklinde kendini savunmuştu.


Fox’un görevini bu şartlarda daha fazla sürdüremeyeceğine kanaat getirdiği belirtilen Başbakan Cameron’un, Fox’un yerine bu göreve Ulaştırma Bakanı Philip Hammond’u getireceği bildiriliyor.