Gazeteci Suzan Zengin`in Tabutunu Kadın Arkadaşları Taşıdı

Bakırköy Kadın Cezaevi`nde tutuklu bulunduğu sırada rahatsızlanarak hastaneye kaldırılan ve geçirdiği açık kalp ameliyatından 17 gün sonra hayatını kaybeden Özgür Gelecek Gazetesi çalışanı Suzan Zengin (52), yakınları ve arkadaşları tarafından son yolculuğuna uğurlandı.


Tuzla’daki Aydınlı Cemevi’nde gerçekleştirilen cenaze töreninde Zengin’in tabutu, yakınları arkadaşlarının slogan ve pankartları eşliğinde namazın kılınacağı bölüme getirildi. Tabutun başında bir süre sloganların ve alkışların devam etmesinin ardından Zengin’in cenaze namazı kıldırıldı.
Cenaze namazının ardından kadın arkadaşları tarafından omuzlanan Zengin’in tabutu, oluşturulan kortej ile sloganlar ve pankartlar eşliğinde cemevinden çıkartıldı. Cenaze töreni sırasında annesinin tabutunun yanından ayrılmayan ve gözyaşlarına boğulan kızı Pınar Zengin de kadınların taşıdığı tabutun en önünde yer aldı.
Tören öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Suzan Zengin’in eşi Bekir Zengin, eşinin 28 Ağustos 2009’da bir komplo sonucu gözaltına alındığını ve tutuklandığını iddia ederek, "Eşim tutuklandığında sağlık sorunları vardı, bu sorunlar cezaevi koşullarında daha da kötüleşti. Ancak yetkilileri bunu anlatamadık. Tahliye olduğunda da artık çok geç kalınmıştı. Eşim gazeteciliğinin yanında insan hakları aktivistiydi. Yaşama dair ne varsa onu ilgilendiriyordu. Erdemleri vardı, idealleri vardı, erken kaybettik.” diye konuştu.

Zengin’in iş arkadaşı Togay Okay, da uzun süredir birlikte çalıştığını söylediği Suzan Zengin’in gazetenin en emektar ve üretken çalışanlarından bir tanesi olduğunu söyledi. Okay, “Suzan gazeteciliğinin yanında çevirmendi, insan hakları aktivistiydi. Bulunduğu bölgede bütün gelişmelere karşı refleks gösteren bir insandı. Suzan bir komplo sonucu 2009 yılında tutuklandı, hapishane koşullarının onun ağır hastalıklarını tetikleyeceği biliniyordu. Bununla ilgili cezaevi idaresine defalarca başvurular yapıldı ancak bir sonuç alınamadı. Devlet Suzan Zengin’i tedavi etmeyerek ölüme terk etti. Suzan Zengin tahliye olduktan sonra hemen tedavi işlemlerine başladı ama artık her şey için çok geçti. Bizler Suzan Zengin’in aramızdan ayrılmasının sebebinin devlet olduğunu düşünüyoruz." iddialarında bulundu.

Suzan Zengin’in cenazesi, kortej halindeki kalabalık tarafından sloganlar eşliğinde bir süre Aydınlı Mahallesi’nde dolaştırıldıktan kadın arkadaşlarının omuzlarında defnedilmek üzere Aydınlı Mezarlığına götürüldü.