Ucuza farklı giyinmenin adresi

Öğrenciler! 2 YTL'ye penye, 5 YTL'ye tiþört, 10 YTL'ye pantolon, bermuda ya da etek…

Artık sadece büyükanneler Terkos deyince şehir suyundan bahsedildiğini sanıyor. Ama Terkos suyu devri çoktan kapandı, Terkos Pasajı devri yükseliyor. Caddelerde Terkos'dan giyinmiş gençler dolaşıyor. Müşterileri yüzünden adı entel pazarına bile çıktı. Hatta Etilerli, Caddeli clubber gençler arasında dahi hatırı sayılır bir yeri var. Buradaki giysilerin meziyeti ucuz ama aynı zamanda trendy olmaları.

Sadece İstanbul değil, Adapazarı, İzmit, Yalova, Ankara ve Bursa'dan müdavimleri var. Dükkan sahipleri de öyle şöhret sarhoşu olup, fiyatları arttırmıyor. Belli ki varlık nedenleri olan ucuzluk sihrini ellerinden kaçırmak istemiyorlar.

Terkos Pasajı, İstiklal Caddesi'nin Tünel'e yakın ucundaki Terkos Çıkmazı'nın şöhretli binası. Çıkmaz da adını pasajdan alıyor zaten. Pasaj 1800'lü yıllarda su idaresi binasıymış. İstanbul'a suyunu veren Terkos gölünün adı işte o zamandan bu zamana kadar gelmiş gelmiş. gençlerin gözdesi bir alışveriş merkezi olup çıkmış.

Elbette ucuza giysi satan bir dolu yer var ama hiçbiri Terkos kadar moda değil. Burayı bu kadar popüler yapan, ucuzlukla birlikte yılın modasının çizgilerini taşıması, gençlere hitap etmesi... Öylesine ünlenmiş ki burası ünlüler de gelir gider olmuş.

20 YILDIR GİYİM

Binanın pasaj olup, ucuz giyim vahası haline gelmesi son 20 yılda gerçekleşiyor. Ondan önce de pasaj ama içinde ayakkabıcı, eczane, kırtasiye ne ararsanız var. Sonra particiler (ihracat fazlası, defolu ürün alıp satan esnaf) burayı kendine mesken tutuyor ve sadece giyime dönülüyor. Terkos Pasajı, İstanbul'da parti malı satılan ilk yer. Esnafın büyük kısmı kiracı ve öyle kolay kolay değişmiyor. Hepsi 10-20 yıldır pasajda.

Terkos Pasajı'ndaki 26 dükkanda hálá ihracat fazlası, seri sonu ve defolu ürünler satılıyor. Fakat bazı dükkan sahipleri ihracatın yavaşlamasıyla birlikte kendi mallarını üretmeye başlamış. Anlayacağınız Terkos marka haline geliyor.

ÇITI PITI

Çıtı & Pıtı, pasajda kendi malını üreten dükkanlardan biri. Bir buçuk yıl önce açıldı, son iki aydır Teşvikiye'de de şubeleri var. Bu aralar pasajın en popüler mağazalarından biri. Aslında ilk bakışta Terkos ruhuna biraz aykırı görünüyor. Düzgün soyunma kabinleri ve raflarda katlı duran giysileri var. Ama etekleri 8, pantolonları 7-12 milyona satıyorlar. Dükkan sahibi Ahmet Akay, teenager sokak giysileri sattıklarını söylüyor.

İÇ ÇAMAŞIRLARI

Pasajın tartışmasız en enteresan dükkanlarından biri de Don Club. Binbir çeşit iç çamaşırı arasında penyelerden, leopar desenlilere kadar ne ararsanız var. Hal böyle olunca müşteriler de çeşit çeşit oluyor. Öğrenciler, travestiler, Ruslar, Romenler herkes orada. Fiyatlar 1 milyon 500 bin'den başlıyor. Son dönemde erkek iç çamaşırı da satmaya başladılar.

Sabırla karıştırın mutlaka bir sürpriz bulacaksınız

Mümkünse hafta arası, erken saatlerde gidin.

Haftasonu özellikle de pazar günü gitmemeye çalışın. Aksi halde daha sokağa girerken fenalık geçirebilirsiniz.

Yeterince zamanınız ve enerjiniz olduğundan emin olun.

Birşey bulamıyorum diye hemen ümitsizliğe kapılmayın. Çok karışık ve yorucu görünebilir. Ama tezgahları eşelemeye devam edin. Bekelenmedik bir anda sürprizle karşılaşabilirsiniz.

Tezgahtan aldıklarınızı iyice gözden geçirin. Buralarda genellikle defolu mal bulunuyor.

Askılar tezgahlardan daha pahalı çünkü ihraç fazlası defosuz ürünler var.

Üstünüze rahat giyilip çıkartılan bir şeyler giyin. Soyunma kabinlerinde acayip sıra oluyor.

Özellikle iç çamaşırlarında etiketin üzerinde yazan bedene inanmayın. Bazen 42 beden 36 çıkabiliyor.

Mutlaka pazarlık edin.

Ya sık sık uğrayın ya da mal getirilen günleri öğrenin çünkü bir günde iyi malların hepsi bitebiliyor.

Mevsim sonlarında mutlaka uğrayın. Mesela Mayıs ayında 3 milyona peluş mont alabilirsiniz.

Bir pantolondan 10 tane alanların gazına gelmeyin. Onlar genellikle Nişantaşı, Teşvikiye çevresindeki dükkan sahipleri ve kendi mağazalarında bu ürünleri 2-3 katına satıyorlar.

Terkos'a gelen ünlüler

Deniz Akkaya, Billur Kalkavan, Asena, Sezen Aksu, Rober Hatemo, Aysel Gürel, Müjde Ar, Fatih Ürek, Gizem Özdilli, Canan Mutluer, Derya Baykal, Tuğba Ünsal, Didem Taslan, Sevda Demirel, Sevinç Erbulak, Tulu Çizgen.