Okü`de Eğitim Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın`ın Açılış Dersi Le Başladı

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi (OKÜ)‘nün 2011–2012 akademin yılı açılışı Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.

Okü`de Eğitim Türk Dil Kurumu Başkanı Akalın`ın Açılış Dersi Le Başladı
Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın verdiği ‘Geçmişten Geleceğe Türkçe’ dersi ile başladı.

Üniversitenin Karacaoğlan Yerleşkesi amfisinde düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Müzik dinletisinin ardından bir üniversite öğrencisi arkadaşları adına konuşma yaptı.
Ardından törende açılış konuşması yapan rektör Prof. Dr. Orhan Büyükalaca OKÜ’nün teknik bir üniversite olarak şekillenmeye başladığını ve bu gün 78 farklı ilden öğrenciye eğitim verdiğini söyledi.

Büyükalaca, “Üniversitemizde 8 profesör, 7 doçent, 48 yardımcı doçent, 71 öğretim görevlisi, 13 okutman, 3 uzman ve 81 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Üniversitemiz 3 yıl önce 30 bin metrekare civarında bir kapalı alana sahipken, bugün üç kat artmış ve 90 bin metrekareye ulaşmıştır. OKÜ’nin temel prensiplerinden bir tanesi Osmaniye, bölge ve ülkeye hizmet etmektir. Ülkemizin birçok yerinde verilen destekleri şehrimizde de görmek istiyoruz. Bu yerleşkede gördüğünüz bütün eserlerin tamamının devlet eliyle yapılmış olmasının ve Osmaniye halkının hiçbir katkısının olmamasının tekdirini kamuoyuna bırakıyorum.” dedi.

Osmaniyeli hayırsever işadamlarından olan Nuri Çomu’nun 2012 yılı içerisinde üniversiteye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasını yaptırmaya söz verdiğini müjdeleyen Rektör Büyükalaca, bu girişimin diğer hayırseverlere de örnek teşkil etmesini diledi.
Daha sonra ise üniversitenin açılış dersini veren Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr.Şükrü Haluk Akalın, Türk dilinin ve tarihinin önemli olduğunu söyledi.

Akalın, “Türkçemiz 36 ülke tarafından ikinci bir dil olarak bilinmektedir. Dilimiz binlerce yıl öncesinden bu yana var olan bir dildir. Türkçe ile birlikte aynı yıllarda kullanılan Sümerce bu gün tarihe karışmıştır. Eklemeli bir özelliğe sahip olan dilimiz bu sebeple de zengin bir dildir. Asırlar öncesinden Dede Korkut Kitabeleri`nde kullanılan cümleler bu gün dikkatli olarak incelendiğinde hala anlaşılır vaziyettedir. Günümüzde en yaygın dil olan İngilizcede bir kelime üretmek oldukça zor iken bizim dilimizde bir ‘baldız’ cümlesi ‘görümce’, ‘yenge’ gibi birden çok tabirle anlatabilmektedir. Bu da Türkçemizin ne kadar zengin bir dil olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” diye konuştu.

Akalın 45 dakika süren açılış dersinin devamında öğrencilere Türkçenin tarihi konusunda aydınlatıcı bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından açılış dersini veren Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’a Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, hayırsever işadamı Nuri Çomu’ya ise Rektör Orhan Büyükalaca tarafından teşekkür plaketi verildi.