Bir Arap Turist 4 Batılı Turistin Yediği Tavuğu Tüketiyor

Arap ülkelerinde yaşanan olaylar nedeniyle buralardan Türkiye`ye gelen turist sayısında ciddi oranlarda düşüşler yaşandı.

Bu durum ise en çok gıda üreticilerini olumsuz etkiledi. Üreticiler batıdan gelenlere oranla Arap turist sayısının artırılmasını isterken, buna gerekçe olarak Arapların daha çok tüketime katkısının olmasını gösterdi.
Beyza Piliç Genel Koordinatörü Necmettin Çalışkan da Arapların tatile kalabalık bir aileyle geldiğini belirterek, batıdan gelenlerin ise en fazla iki kişiyle tatillerini geçirdiğini söyledi. Bunun yanında batılı turistlerin çok az yemek yediğini ve tüketime katkılarının olmadığını dile getiren Çalışkan, Arapların batılılara oranla 3–4 kat daha fazla tavuk yediğini ifade etti.

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan olayların tavukçuluk sektörüne olumuz etkileri olduğunu vurgulayan Çalışkan, "Ürdün, Mısır, Libya ve diğer Arap ülkelerinden Türkiye`ye gelenlerin sayısı çok azaldı. Gelenler de uçakla direk Antalya`ya gitmeyi tercih etti. Arap turistler bizim için çok önemli. Çünkü onlar aileleriyle geliyor ve çocuk sayıları çok fazla. Batılı turist geldiğinde bir tost ve hamburgerle öğle yemeğini geçiştiriyor. Arap turistler öyle değil çok yiyorlar." diye konuştu.
Çalışkan, Araplarda çok çocuk olduğu için tüketimin de arttığını ifade ederek, "Bunun yanında yemek kültürümüz de çok yakın olması önemli bir avantaj. Bir Arap turistin kaybolması 4 batılı turistin kaybolmasından daha kötü bizim için." dedi.
Çalışkan, üretilen tavuk etinin yüzde 10-15`inin ihraç edildiğini ancak, son dönemde ihracattan da gelir elde etmede sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Özellikle Suriye`de yaşanan olayların bu ülkeye yönelik ihracatı etkilediğini anlatan Çalışkan, ihracatın giderek kendileri için zorlaştığını anlattı.