Osmanlı'daki Mahalle Kültürü Sempozyumla Ele Alınacak
Bursa'da, Osmanlı’nın kaleleri ve geleneksel çarşılarını ele alan sempozyumların ardından 13-16 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan ‘Uluslararası Mahalle Kültürü Sempozyumu’ ile Osmanlı coğrafyasında geleneksel mahalleler ve buradaki yaşam kültürüne ışık tutulacak.
Tarihi Kentler Birliği (TKB), ÇEKÜL ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Uluslararası Mahalle Kültürü’ sempozyumuna çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katılacak. Tarihi Kentler Birliği üyesi 350’ye yakın belediyeden, belediye başkanı ve bürokrat düzeyinde 500 civarında katılımın beklendiği sempozyum üç gün sürecek. Geleneksel yaşam ve yerleşme kültürünün önemli ayakları olan kale-çarşı-mahalle üçlemesinin son ayağı olacak sempozyum, 13-16 Ekim tarihlerinde, Merinos AKKM ve Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.
Geleneksel mahalle kültürünün masaya yatırılacağı sempozyumun açılışı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, TKB Başkanı Asım Güzelbey, TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve Bursa Valisi Şahabettin Harput’un konuşmalarıyla yapılacak. “Mahallede düzen ve Mahalle Hukuku”, “Bursa’da Mahalle Kültürü”, “Komşuluk Kültürü”, “Tarihi kentlerde Mahalle” ve “Osmanlı Coğrafyasında Mahalle Kültürü” gibi başlıklar altında gerçekleştirilecek oturumlar Evliya Çelebi, Karaçelebizade Abdülaziz Efendi, Sultan II. Mahmud, Osman Nuri Ergin ve Ahmet Hamdi Tanpınar gibi Bursa ve geleneksel kültüre katkıda bulunmuş önemli isimlere ithaf edilecek.
ÜNLÜ İSİMLER KATILACAK
Tarihçi Necdet Sakaoğlu, Prof. Dr. Özer Ergenç, Prof. Dr. Osman Çetin, Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Prof. Dr. Mustafa Kara, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, Prof. Dr. Mefail Hızlı, Prof. Dr. Necmi Gürsakal, Dr. İklil Selçuk, Doç. Dr. Hülya Taş, Dr. Bedri Mermutlu, Dr. Hasan Basri Öcalan, Dr. Doğan Yavaş ve Dr. Mehmet Kalpaklı gibi alanında uzman isimlerin bildiri sunacağı sempozyumda Kadıköy, Yalvaç, Kütahya ve Altındağ belediye başkanları da bölgelerindeki tarihi mahallelerin yaşam kültürünü anlatacaklar. “Mahallede Hayat Var” temasının işleneceği sempozyumda; Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Asya’daki mahalle kültürü de irdelenecek. Behuciddin Şehabi Üsküp Gazi Baba Mahallesi’ni, Prof. Dr. Halid Tadmori başta Mısır olmak üzere Ortadoğu’daki mahalle yaşamını, Zafer Karatay da Kırım ve çevresindeki mahalle yaşamını anlatacak.
Osmanlı yadigarı eserlerin ayağa kaldırılmasının yanında soyut kültürel mirasın da yaşatılmasına yönelik çalışmalara büyük önem verdiklerinin altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bu alanda yaptıkları çalışmaların başka kentler ve ülkeler tarafından da örnek alındığını kaydetti. Başkan Altepe, “Mahalle hukukundan komşuluk ilişkilerine kadar geleneksel mahalle kültürümüz tüm yönleriyle ele alınacak. Bu sempozyumun, günümüzdeki komşuluk ilişkilerine de ışık tutacağına inanıyorum. Dolu dolu geçecek olan sempozyum programımızda Türkiye’nin ilk Tekstil Sanayi Müzesi olan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi ile Yörük Türkmen kültürünün yaşatılacağı Dağ-Der Kültür Merkezi’nin de açılışını yapacağız. Program kapsamında konuklara Hisar Bölgesi ve Tahtakale gibi geleneksel mimarinin korunduğu mahallelerimizi gezdireceğiz. Tüm Bursalıları sempozyuma davet ediyorum.” diye konuştu.