Erdoğan: "Yunanistan'la geçmişin olumsuz ifadelerini bırakıp yeni bir dil inşa etmenin gayretindeyiz"

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile gelişen ilişkileri "Biz geçmişin olumsuz ifadelerini geçmişte bırakıp yeni bir dil inşa etmenin gayretindeyiz.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yunanistan ile gelişen ilişkileri "Biz geçmişin olumsuz ifadelerini geçmişte bırakıp yeni bir dil inşa etmenin gayretindeyiz. Yeni bir dille yeni bir gelecek inşa etmenin gayretindeyiz." diye değerlendirdi. Erzurum'da konuşan Erdoğan, geçmişin olumsuz dilinin her iki tarafa da çok şeyler kaybettirdiğini vurgulayarak, "Artık enerjimiz buralarda değil geleceği inşa etmeye harcayacağız. Bizler bu gelişmeler için sorun teşkil edici ifadeler kullanmaktan kaçındık, kaçınacağız. Halklarımızı bir an önce bir araya getirelim. Ege'de barış denizi oluşturalım." dedi.

Erzurum'da neredeyse bütün günü beraber geçiren Başbakan Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, günün sonunda ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk önce konuşan Başbakan Erdoğan, daha önce kendisinin Atina'ya gerçekleştirdiği iki ziyaretin ilişkilerin iyi gittiğine dair somut bir gösterge olduğunu söyledi. Erdoğan, ilişkileri ilerletme konusunda "Bundan sonra da aynı kararlılıktayız. Neler yaptık neler yapıyoruz neler yapacağız; bunları görüştük. Yeni işbirliği alanları için takvim belirlenmesi için adım atmış bulunuyoruz, ortak vizyon paylaşıyoruz. Bu irade iki tarafta da mevcut." dedi.

İlişkilere ortaklık perspektifinden baktıklarını özellikle vurgulamak istediğini aktaran Başbakan Erdoğan, Papandreu'nun bu minvalde konferansa iştirakinin de anlamlı olduğunu kaydetti.

Ardından Kıbrıs sorununa değinerek Kıbrıs adasına seslenmek istediğini belirten Erdoğan, "Adil ve kapsamlı bir çözüm bulma zamanı gelmiştir. Kıbrıs Rumlarının Türkiye'nin gücünden çekindikleri, Türkiye'nin taahhütlerine uymayacağı şeklinde endişelendiklerini duyuyorum. Bunlar mesnetsizdir. Türkiye'ye güvenmemek için hiçbir sebep yoktur. Onlara ortak adım atma ve Kıbrıslı Türk kardeşleriyle kucaklaşma çağrısı yapıyorum." ifadelerini kullandı.

İki ülke ilişkilerinde azınlıklar konusunun önemli bir yeri olduğunu kaydeden Erdoğan, "İki ülkede azınlıkların mutlu bir yaşam sürebilmeleri dostluğumuzu geliştirecektir. İki tarafın da gayreti sürecektir." dedi.

Barışçıl yollardan çözüme önem verdiklerini aktaran Erdoğan, "Çözüm yollarının araştırılmasında hükümetlerin iradesi yanında halkların dostluğu da önemli." diye ekledi. Erdoğan ardından şöyle devam etti: "Artık biz geçmişin olumsuz yaklaşımlarını ifadeleri bugün hala konuşmak zorunda değiliz. Onlar üzerinden geleceği inşa etmek durumunda değiliz. Biz geçmişin olumsuz ifadelerini geçmişte bırakıp yeni bir dil inşa etmenin gayretindeyiz. Yeni bir dille yeni bir gelecek inşa etmenin gayretindeyiz."

Geçmişin olumsuz dilinin her iki tarafa da çok şeyler kaybettirdiğini vurgulayan Erdoğan, "Artık enerjimiz buralarda değil geleceği inşa etmeye harcayacağız. Bizler bu gelişmeler için sorun teşkil edici ifadeler kullanmaktan kaçındık, kaçınacağız. Halklarımızı bir an önce bir araya getirelim. Ege'de barış denizi oluşturalım." dedi.