Karacabey Ticaret Borsası: Salça ithal edilmeyecek

Bursa'nın Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, çiftçi ve sanayicide tedirginliğe neden olan salça ithali konusunda girişimde

Bursa'nın Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, çiftçi ve sanayicide tedirginliğe neden olan salça ithali konusunda girişimde bulunduklarını söyledi. İşcan, salça ithaline karşı olduklarını belirterek, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın da ithalata gerek olmadığını bildirdiğini aktardı.

Karacabey Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem İşcan, bir süredir domates salçası ithal edilip edilmeyeceği konusunda çiftçi ve sanayicinin sıkıntı, tedirginlik ve endişe içinde olduğunu dile getirdi. Karacabey Ticaret Borsası olarak aralık ayı içersinde Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracat ve İthalattan Sorumlu Devlet Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Tuskon nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlattı. İşcan, ithal edilmesi düşünülen domates salçasının hem çiftçiyi, hem de sanayiciyi bitirme noktasına getireceğini bildirdiklerini, ithalatın yapılmaması konusunda bir an evvel gerekli önlemlerin alınmasını talep ettiklerini dile getirdi.

İşcan, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: "Ülkemizin domates salçası üretiminin yaklaşık yüzde 60-70'ni karşılayan bölgemizde bu yıl da yeterli miktarda salça üretimi yapıldığı kanaati var. Buna rağmen bazı domates salçası üreten fabrikaların dışarıdan ithal salça gelmesi yönündeki taleplerini dikkate alan yetkililer, ithal salçanın ihtiyaç duyulduğu zaman getirilebileceği yönünde açıklamalar yaptı. Bu açıklamalar, hem çiftçimizi hem de sanayicimizi tedirgin etmiştir. Çünkü özellikle iç piyasada satılmak üzere getirilecek ithal salçanın önümüzdeki sezon yapılacak domates salçası üretiminde arz talep dengesini etkileyecektir.

Bölgedeki domates fabrikaları yetkilileriyle ve Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever'le yaptığımız görüşmeler neticesinde, salça fabrikalarının 2010 senesi ve geçmiş yıllardan ellerinde stoklarında mevcut bulunan domates salçasının 2011 yılında yeni sezona kadar yetecek miktarda bulunduğu belirtildi. Dolayısıyla 2011 yılında Türkiye'nin salça ithal etmesine ihtiyaç duyulmadığı için salça ithalatı yapılmayacağı bildirildi. Bu durum önümüzdeki günlerde İthalat Genel Müdürlüğü'nce yazılı olarak da teyit edilecektir."

İşcan, bölge çiftçisinin ve sanayicisinin 2011 yılında salça ithalatının olmayacağı konusunda devletin yetkililerinin vermiş olduğu garantiyi dikkate alarak yeni sezona rahat bir şekilde çalışmalarını yapmalarını söyledi.