Hatay'da geniş kapsamlı organize ihtisas sanayi bölgesi kurulacak
Hatay Valiliği tarafından Altınözü'nün Enek bölgesinde kurulacak Tarım ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde (TDİOSB) hayvancılık ve ze
Konuyla ilgili olarak Boğaziçi Otel'de düzenlenen toplantıda, OSB'nin kurulma aşamasındaki yasal prosedürler, arazi ile ilgili bilgiler, bölgede hayvancılık mı, zeytine dayalı Organize İhtisas Sanayi Bölgesi mi yoksa her ikisinin birlikte mi yapılması gerektiği konuları tartışıldı.
Toplantıya, Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Altınözü Kaymakamı Ali Arslantaş, MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, ilgili Belediye Başkanları, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Gülen, Antakya Ticaret Borsası Başkanı (ATB) M.Ali Kuseyri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, Hatay Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı Kadir Teksöz, Yaş Meyve ve Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kavak, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları katıldı.
Toplantının açış konuşmasını yapan Vali Lekesiz, Hatay'ın pek çok açıdan zengin bir potansiyeli bünyesinde barındırdığını ifade ederek, "Bizlere düşen bu potansiyele bir canlılık, bir aktivite kazandırmaktır." dedi.
Hatay'ın tarımsal üretimden elde ettiği gelirin 2000 yılı itibarıyla yaklaşık 500 milyon TL. olduğunu ifade eden Lekesiz, 2009 yılı sonu itibarıyla bu rakamın 2 milyar 532 milyon TL.'ye çıktığını ancak buna karşılık giderler de arttığı için gelirleri daha fazla artırmak gerektiğine dikkat çekti.
Vali Lekesiz, Altınözü Enek bölgesi Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde hayvancılık mı, zeytine dayalı Organize İhtisas Sanayi Bölgesi mi yoksa ikisi de mi yapılmalı sorusu ile ilgili olarak da, "Bunun kararını birlikte vermek için bir aradayız. Önce arazinin kimliğini ortaya koyalım. Suyu var mı, genişleme alanı var mı, hangi bölgede yer alıyor, anayola kaç kilometre, eğimi, kodu nedir. Organize Besi Bölgesi, zeytin ve zeytinciliğe dayalı endüstriyel bölge ne demektir, ilimizin tarım hayatına ne getirir, ne götürür. Bunları hep beraber değerlendirirsek doğruya en yakını buluruz" diye konuştu.
İŞ ALANLARI BÖLGEYİ KALKINDIRIR
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin ise bölgede oluşacak iş alanlarının Hatay'a ve Altınözü ilçesine ivme kazandıracağını, gelişimine katkı sunacağını kaydetti.
Yaş Meyve ve Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Ali Kavak ise tarım sektörünün ülke açısından önemine değinerek, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 25 milyon insanın geçimini bu sektörden sağladığını kaydetti. Kavak, Enek bölgesinde sadece hayvancılık yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sunday Balıkoğlu, 'Tarıma Dayalı OSB Yol Haritası', Tarım İl Müdür Vekili Abdülsettar Bayram 'Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile İlgili Alternatif Alanlar', İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sabuncu 'Alan İle İlgili Çevre Düzeni Planı ve Alternatif Alanların Plandaki Yeri' konulu sunum gerçekleştirdi. Sunumların ardından bir değerlendirme yapan Hatay İli Tarım ve Kırsal Kalkınma Strateji Planı Koordinatörü, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça 'Ortak Akıl Toplantısı' olarak değerlendirdiği buluşmada, bölgeyi hayvancılık ve zeytine dayalı OSB alternatifleri açısından değerlendirdi.
Konuyla ilgili olarak başka ülkelerde de araştırmalar yaptığını ifade eden Prof. Dr. Akça, tarımda yatırım yapmak isteyenler için altın kuralın, iki başarılı, bir de başarısız örneği mutlaka gezmek olduğunu ifade ederek, bu örneğin sadece Türkiye ölçeğinde değil dünya ölçeğinde olması gerektiğini söyledi.
DÜNYA İLE REKABET ETMEK ZORUNDAYIZ
Prof. Dr. Akça, "Biz neden Tarım ve Kırsal Kalkınma Planını hazırlarken bu tür projeye ihtiyaç duyduk ya da dünya neden bu tür projelere doğru yöneliyor. Artık gelişen dünyada bir kavram var, o kavram rekabetçilik. Bu rekabetçilik içerisinde de iki kavram var; birincisi eşitçilik ilkesi, ikincisi rekabetçilik ilkesi. Bunlar sadece Türkiye için değil tüm dünya için geçerli. Biz merkezi olarak bir kurum tarafından geleneksel anlamda bölgesel politikalar yürütürsek bunun başarılı olmadığını görüyoruz. Dünya ile rekabet etmek zorundayız" şeklinde konuştu.
Katılımcıların öneri, fikir ve eleştirilerini sundukları toplantı sonucunda yapılan değerlendirmede, 4 bin 340 dekarlık Enek bölgesinde hayvancılığın yanı sıra zeytine dayalı Organize İhtisas Sanayi Bölgesi yapılması konusuna karar verildi.
Hayvancılık konusunda ise, süt hayvancılığı mı yoksa besi hayvancılığı mı yapılması hususuna daha sonra kurulacak komisyon karar verecek.