Ereğli Süt Hayvancılığında Cazibe Merkezi

Hayvancılığın gözde yerleşim yerlerinden olan Konya'nın Ereğli ilçesinde, nitelikli işletmelerin her geçen gün arttığı belirtildi.

Ereğli Süt Hayvancılığında Cazibe Merkezi
Ereğli İlçe Tarım Müdürü Özkan Özgüven, son 5 yıl içinde ilçeye Ereğli dışından 50'nin üzerinde işletmenin kurulduğunu ve 200 ile 1000 adet arasında değişen büyükbaş hayvanların bu işletmelerde bakımının yapıldığını söyledi. İşletmelerin özellikle Yeniköy ve Zengen bölgelerinde kurulduğunun altını çizen Özkan Özgüven, bu işletmelerin artmasıyla 44 bin civarındaki büyükbaş hayvan sayısının 67 bini bulduğunu açıkladı. Yeni kurulmakta olan bir tesisi inceleyen Özgüven, Ereğli'nin hayvancılık noktasında cazibe merkezi olmasının ana sebebleri arasında altyapının sağlam olması, süt sektöründe önemli bir potansiyel olması, yem bitkilerinin karşılanmasında sıkıntı olmaması, hayvan sağlığı konusunda sistemin oturmasının geldiğini kaydetti. Ereğli'de 20'nin üzerinde süt işleyen tesisin bulunması ile günde yaklaşık 1000 tona yakın süt işlendiğinin altını çizen Özgüven, bu işletmelerin yanında Ereğli'ye yakın bölgelerdeki ulusal çaptaki işletmelerin Ereğli'den hammadde temin ettiklerini, bu doğrultuda Ereğli ekonomisine ekstra bir giriş sağlandığını vurguladı.
İlçe Tarım Müdürlüğü olarak bu tür işletmeleri Ereğli'de kurmak isteyen müteşebbislerin işletme kayıtlarının oluşturulmasından yer seçimine kadar her türlü desteği verdiklerini kaydeden Özgüven, "Ara elaman yetiştirilmesinde de İşkur ve AB destekli projeler hazırlayarak bu işletmeleri yönlendiriyoruz. Kaliteli süt üretimine önem veriyoruz. Büyük işletmelerin nitelikli hale getirilmesini, süt sağım üniteleri, süt depolama ve süt soğutma tanklarının kurulması ve hijyenik bir şekilde kullanılmasına önem veriyoruz. Orta ve büyük işletmelere Bakanlığımız tarafından verilen yüzde 50 hibe desteklemeleri konusunda yönlendirmede bulunuyoruz. Küçük işletmelerin de özellikle köy ve beldelerde Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri kurmak kaydıyla gelişmelerinin önünü açıyoruz. 15'e yakın kooperatif vasıtasıyla süt toplama merkezleri kuruldu ve süt işleyen sanayi sektörünün kaliteli hammadde temininde Ereğli ve ülke genelinde öncü bir yapıya büründürüldü" şeklinde konuştu.