Türkiye’nin tarım literatürü uluslar arası arenaya taşınıyor

Türkiye, tarım alanındaki bilimsel gelişmelerini uluslar arası arenaya taşıyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile YÖK’ün işbirliği çerçevesinde, Türkiye’de tarım ve gıda konularında hazırlanan akademik tezler, uluslar arası bilgi sistemi olan AGRIS veri ta



Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de tarım üzerine üretilen bilimsel tezlerin, internet aracılığı ile dünya çapında uzmanlar, bilim adamları ve ilgililerce kolay ulaşılır hale getirildiği belirtildi. Açıklamaya göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı ile YÖK arasında gerçekleştirilen işbirliği çerçevesinde Türkiye’de tarım ve gıda konularında hazırlanan akademik tezler, uluslar arası AGRIS veri tabanında kullanımı sunuluyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından, dünya çapında tarım ve gıda konularında bilgi alışverişini kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kurulmuş olan AGRIS, zengin içeriğe sahip açık bir bilgi sistemi. Dünya genelinde araştırmacılar arasında bilimsel bilgi alışverişini sağlayan ve www.fao.org/agris internet adresinde ulaşılabilen AGRIS sisteminde 3 milyondan fazla bibliyografik künye bulunuyor.

İLK ETAPTA BİN 150 TEZ SİSTEME YÜKLENİYOR
Dünyada ulusal ve uluslar arası veri girişi yapılan 240 civarında AGRIS merkezi bulunuyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı bünyesinde de Ulusal AGRİS Merkezi kuruldu. Bakanlık ve YÖK arasında sağlanan işbirliği kapsamında ilk etapta bin 150 adet tezin bibliyografik künyesi, 2011 yılı içerisinde AGRIS veritabanına eklenecek. Bu işlemler sırasında tezlere erişim adresi olarak YÖK Ulusal Tez Merkezi’nin https://tez2.yok.gov.tr veri tabanı kaynak olarak gösterilecek.