Hrant Dink ölümünün 4. yılında anılacak

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Dink ölümünün 4'üncü yılında ailesi ve arkadaşları tarafından anılacak

Uğradığı silahlı saldırıcı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ölümün 4’üncü yılında ailesi ve arkadaşları tarafından anılacak.

Gazeteci Hrant Dink, 19 Ocak 2007 tarihinde saat 15.00 sıralarında, genel yayın yönetmeni olduğu Agos Gazetesi’nin Şişli Halaskârgazi Caddesi üzerindeki binası önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçti. “Hrant’ın Arkadaşları” her yıl olduğu gibi bu sene de gazetecinin öldürüldüğü yer ve saatte arkadaşlarını anacaklar. Grup “vicdan için, hukuk için, adalet için, Hrant için” herkesi bugün saat 15.00’da AGOS Gazetesi önünde Hrant Dink'i anmaya çağırdı.


Hrant Dink ölümünün 4. yılında anılacak HRANT DİNK FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Hrant Dink ölümünün 4. yılında anılacak 
AGOS GAZETESİ SON YAZISI - VİDEO

Hrant Dink ölümünün 4. yılında anılacakHRANT DİNK ÖDÜL ALIRKEN - VİDEO

Hrant Dink ölümünün 4. yılında anılacak
HRANT DİNK CENAZE TÖRENİ - VİDEO


Hrant Dink ‘i anmak için ailesi, dostları ve bütün sevenleriyle birlikte bugün saat 15.00′de, Dink ‘in vurulduğu Agos Gazetesi’nin önünde biraraya gelecek. Akşam 19.00′da ise Taksim Meydanı’na yürünecek. Ankara’da akşam saat 18.00′de “Dört Yıldır Hrant Yok” yürüyüşü gerçekleşecek. İzmirde ise Hrant Dink ‘in sevenleri gazeteciyi anmak için saat 17.30′da Konak YKM önünde toplanıp yürüyüş yapacak. Dink’i öldüren Ogün Samast, azmettirdiği iddia edilen Yasin Hayal ve Erhan Tuncel de Hizbullah sanıklarının firarıyla gündeme gelen CMK’nın 102. maddesi uyarınca, haklarında bir hüküm kurulmadığı takdirde gelecek yıl cezaevinden çıkacak.

DAVA SÜRECİ

Dink’in öldürülmesinin ardından yapılan soruşturma sonucu, Erhan Tuncel, Yasin Hayal ve Ogün Samast’ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hrant Dink cinayetini azmettirdikleri iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Dava sürecinde dosyanın asıl faillerinden Ogün Samast’ın, dosyasının yaşı nedeniyle ana dosyadan ayrılarak İstanbul nöbetçi Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi kararlaştırıldı.

Davanın son duruşmasında, ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in kaçma şüphelerinin ve kuvvetli suç şüphesini gösteren olgu kriterlerinin devam etmesi ile koruma tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Dava 7 Şubat 2011 tarihine ertelendi.

Davanın oturumlarında dikkat çekici gelişmeler ortaya çıktı. Özellikle, suikasttan aylar önce istihbarat birimlerinin uyarıldığı iddiası gündeme bomba gibi düştü. Ancak jandarma ve polis istihbaratının neden harekete geçmediği sorusunun cevabı bulunamadı.

Bu arada, Hrant Dink’in Agos Gazetesi’nde yazmış olduğu bir yazı nedeni ile “Türklüğe Hakaret” suçundan hakkında verilen mahkumiyet kararı ve “cinayetten sonra ortaya çıkan sorumlu polis ve jandarma görevlileri hakkında etkili soruşturma yapılmaması” nedeniyle Dink ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açtı. AİHM, açılan davayı inceleyerek Türkiye’yi tazminata mahkum etti.

Hrant Dink’in ailesinin avukatları, Dink cinayetindeki ihmaller nedeniyle AİHM verdiği kararın işleme konulması ve cinayette ihmali olan kamu görevlileri hakkında soruşturma açılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yaptı. Öte yandan, HSYK, Hrant Dink cinayeti davasının görüldüğü 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erkan Canak’ı geçici yetkiyle Gebze ve Sakarya'da görevlendirdi. HSYK’nın verdiği bu karar yargı kulislerinde çok tartışıldı.

DİNK SUİKASTINDA ÖNEMLİ KARAR

Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen Trabzon'daki emniyet ve jandarma görevlileri hakkında soruşturma izni vermeyen karar yapılan itirazı kabul etti. Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Hrant Dink cinayetinde ihmali olduğu öne sürülen eski Emniyet Müdürü Reşat Altay ve polis memurları ile jandarma personeli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararına, Dink ailesinin avukatları itiraz etti. Rize Ağır Ceza Mahkemesi, Dink Ailesi'nin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul etti. Mahkeme, adı geçen kişiler hakkında yargılama kararı verilip verilmemesini ise, eski Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın ayrıntılı ifadesinin alınması ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun hazırladığı raporları inceledikten sonra karara bağlayacak. Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu kararı, cinayette ihmali olduğu öne sürülen kamu görevlilerine yargı yolunun göründüğü şeklinde yorumlanıyor.

4 YIL SONRA AYNI YERDE

Öte yandan suikaste kurban giden Hrant Dink'in ölümünün 4. yılı nedeniyle yürüyüş yapılıyor. Sevenleri Dink'i anmak için Agos gazetesinin önüne yürüyor.

"KATİL DEVLET HESAP VERECEK"

Törende Dink'in eşi Rakel Dink de hazır bulunuyor. Katılımın oldukça yüksek olduğu görüldü. Anmaya katılanlar "Katil devlet hesap verecek" sloganları atıyor. "4 yıldır hakim yok, yargıç yok", "4 yıldır Hrant yok", "4 yıldır yüzleri yok yürekleri yok", "4 yıldır Meclis yok" yazılı dövizler de dikkat çekiyor.

SOMUT ADIM ATILSIN

Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi Agos'un penceresinde yaptığı konuşmasında "Dink cinayetinde adı geçen herkese soruyorum. Bize böyle davranılsa ne yapardınız? Biz mahkemeler gidiyoruz. İntikam hissi değil yüzleşmek için için gidiyoruz. Bu tür cinayetler asla işlenmesin. Adımızı biliyoruz ama cinayeti kimlerin aydıntalacağını bilmek istiyoruz" dedi.

TAKSİM'DEN GELDİLER

Törene katılacak gruplar farklı noktalardan yürüyüşe geçerek Dink'in öldürüldüğü Şişli Halaskargazi Caddesi'ndeki Agos gazetesi önüne geldi. Taksim yönünden yürüyüşe geçen grup, 'unutmayacağız' yazılı pankart taşıdı. Saat 15.00'te başlayacak törenin yapılacağı Şişli'ye geldiler. Yürüyüş kortejinde bulunanları ellerinde "hepimiz Ermeniyiz hepimiz" yazılı dövizler taşıyorlar.

DİSK'TEN KATILIM

Dink anacak bir başka grup ta DİSK oldu. Şişli'de bulunan Genel Merkezi önünden toplanan kalabalık pankartlarla yürüyüşe geçti. Anmaya katılanlar "Türkiye'nin karanlıkla imtihanı devam ediyor." görüşünde.

TÜRKİYE İÇİN SİMGESEL DAVA

Bu arada Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, sorumluları tespit edemediğini öne sürdüğü iktidara 10 üzerinden sıfır verdi. NTV'de 'Yazıişleri' programına konuk olan Koptaş, bu davanın neden önemli olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Hepimiz, ailesi, dostları adalet istiyoruz. Cinayette parmağı olanların sadece kamu vicdanında değil hukuken de yargılanmasını talep ediyoruz. Sadece Hrant Dink'in tanıyanları ve yakınları olarak değil Türkiye için çok simgesel bir dava. Ergenekon davası görülürken bu cinayetin hiçbir şekilde onunla ilişkilendirilmemesi, Türkiye'de asıl demokrasi mücadelesinin Hrant Dink davasında kilitlendiğini gösteriyor. Hrant Dink cinayeti gerçekten çözülürse ancak Türkiye'de demokrasiye adım atmış olacağız."