'Diyanet Kaldırılsın'

Ankara'da toplanan "Büyük alevi kurultayı" başladı. Kurultayın ev sahibi Ercan Geçmez, bu kurultayın Alevi çalıştaylığına karşı bir kurultay olduğunu söyledi.

Ankara'da Ak Parti'nin alevi açılımına alternatif olarak düzenlenen "Büyük alevi kurultayı" başladı. Kurultay'da CHP'li Sezgin Tanrıkulu ve eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner de protokol sırasında göze çarpıyor. 

Ntv muhabirinin sorularını yanıtlayan kurultayın ev sahibi Hacıbektaşıveli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez, bu kurultayın Alevi çalıştaylığına karşı bir kurultay olduğunu söyledi. "Alevi çalıştaylarının sonuçlarına baktığımızda alevilerin bütün isteklerinin neredeyse tamamı farkılılaştırılarak yeni bir alevi asimilasyonu noktaya getirild" diyen Geçmez, bu kurultayın buna cevap vermek için düzenlendiğini belirtti.

İZMİR'DE MİTİNG KARARI

Yol haritalarının bölge toplantıları yapılması ve toplantılarının sonucunda da büyük dünya alevi kurultayına doğru yola çıkılacağını ifade eden Geçmez, "dün yapılan toplantılarda miting kararları çıktı. Bu çok önemlidir. İzmir'de 6 Mart'ta miting kararı çıktı. Bu tür etkinlikler yapılacak" diye konuştu.

Alevilerin hükümet'ten  çalıştaya başlanmadan önceki taleplerini bu kurultayda 2-3 farklı şeyle dillendireceğini söyleyen Geçmez şu talepleri dile getireceklerini söyledi:

"Zorunlu din dersi kaldırılsın, madımak bir utanç müzesi olsun, kamuda ayrımclığa son verilsin, eşit yurttaşlık hakkı verilsin, Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın. Aleviler deryalarının kendilerine teslim edilmesini istiyorlar. Ayrımcılığa karşı bir nefret suçunun mutlaka anayasaya koymasını talep edecekler. Çünkü Başbakan Erdoğan'ın Çorum'da  yaptığı konuşmalar alevileri üzdü. Bu sadece Başbakan'a yönelik bir kurultay değil. Türkiye'de nefret suçuyla ilgili ciddi bir davranış var. Bunun anayasaya girmesiyle ilgili bir çalışma olacak. Bu kurultay da dün alınan kararlardan biri de aleviler yeni anasayasayla ilgili sempozyumlar yapacak."

Kurultay'ın ardından da "Dünya Alevi Manifestos" bildirisini yayınlanacak.