Kılıçdaroğlu: Kenan Paşa'nın bile yapmaya cesaret edemediğini bu hükümet yapacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kenan Evren'in bile, 12 Eylül'de oylanacak anayasayı yapmaya cesaret edemeyeceğini savundu. Kılıçdaroğlu, İzmir'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kenan Evren'in bile, 12 Eylül'de oylanacak anayasayı yapmaya cesaret edemeyeceğini savundu. Kılıçdaroğlu, İzmir'in referandumda tarih yazacağını ve bütün Türkiye'nin İzmirle gurur duyacağını söyledi.

İzmir Gündoğdu Meydanı'nda konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, AK Parti hükümetinin icraatlarını eleştirerek 12 Eylül'deki anayasa değişikliğinin ülkeyi geri götüreceğini savundu. 1980 Anayasası'nın baş mimarı olan Kenan Evren'in bile, oylanacak anayasayı yapmaya cesaret edemeyeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Şimdi AKP diyor ki 'Öyle bir anayasa getirdik ki bu anayasada demokrasi var. Bu anayasada hak ve özgürlükler var.' Şimdi anlatıyorum size, Recep Bey de dinlesin. Bakınız TÜPRAŞ'ın ihalesi oldu 2004'te. 1 milyar 300 milyon dolara satıldı. Daha sonra Petrol-İş Sendikası mahkemeye gitti, ihale iptal edildi, kamu yararı yoktur diye. 1 yıl sonra 2005'te aynı TÜPRAŞ'ın daha az hissesi doğru dürüst ihale ile satış bedeli 4 milyar 100 milyon dolar oldu. Türkiye Cumhuriyeti 3 milyar dolar kazandı. Bu anayasa, yargıya başvurma hakkını sendikaların elinden alıyor ve yasaklıyor. Yani özetle Kenan Paşa'nın bile yapmaya cesaret edemediğini bunlar yapıyorlar. AKP özgürlük diyorsa, demokrasi diyorsa bilin ki özgürlüğünüz elinizden alınacaktır. Bu anayasa onun bir parçasıdır. Anayasa yasalaşırsa İzmir'de de çok sayıda sanatçımız var, mevcut anayasada var olan hakların, yurttaşların sendikalarının elinden alınmasını hangi sanatçı kabul edebilir? Bunu şiddetle reddediyorum. Sanatçı kimliğinizi ortaya koyun. Yurtsever kimliğinizi ortaya koyun ve şunu söyleyin. Haklar genişliyorsa evet, daraltılıyorsa hayır. Haklar daraltılıyorsa hayır diyoruz ve 'hayırda hayır var' diyoruz." şeklinde konuştu.

Yeni anayasa değişikliğinin, demokrasi getirmediğini savunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Hep beraber diyeceğiz ki 'demokrasiyse evet hak ve özgürlükleri genişletmekse evet.' Yargı siyasallaşırsa o toplum vicdan azabı çeker. Geçmişte hatırlarsınız 27 Mayıs'ı, 12 Eylül'ü, 12 Mart'ı. Siyasi mahkemeler kuruldu, gencecik çocukları astık. 16 yaşındaki çocuğun yaşını büyütüp on sekizmiş gibi idam sehpasına gönderdik. Deniz Gezmiş ve arkadaşları var. Aynı siyasal mahkemede onlar da yargılandı, idam edildi."

Son dönemlerde yaşanan boy tartışmasına geri dönen Kılıçdaroğlu, "Allah aşkına Recep Bey'in boyuyla ilgilenen var mı? Hiç kimse öyle bir şey söylemedi. Bana ne kardeşim senin boyundan posundan, önemli değil. Ama boyunu posunu merak ediyorsan çıkarsın TV'de karşıma, ben boyunu posunu sana gösteririm." ifadesini kullandı.