Hindistan'da 18 yıllık Babri Mescid arsası kararı bugün veriliyor

Hindistan yüksek mahkemesinin önceki gün Babri Mescit olarak anılan davanın ertelenmesini reddetmesi üzerine Allahabad mahkemesi 18 yıldır beklenen ka

Hindistan yüksek mahkemesinin önceki gün Babri Mescit olarak anılan davanın ertelenmesini reddetmesi üzerine Allahabad mahkemesi 18 yıldır beklenen kararı bugün verecek. Kararla arsanın Müslümanlara mı, yoksa Hindulara mı verileceği belli olacak.

Yerel saatle 15:30'da (TSİ 13:00) verilecek karar öncesi özellikle arsanın bulunduğu Ayodhya, Müslümanların yoğun yaşadığı bölgeler ve büyük şehirlerde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ve İçişleri Bakanı Palaniappan Chidambaram da Hindu ve Müslüman halkı itidalli davranmaya davet etti.

1992 yılında ayaklanan Hindular tarafından yıkılan 16 yüzyıla ait Babri Mescit (Babür Mescidi) arazisi Hindularca işgal edilmiş ve tarihi cami yıkılarak, yerine Hindu tanrısı Ram tapınağı yapılmak istenmişti. Hindu ve Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarda 2 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti.

1947 yılında Hindistan ile Pakistan'ın ayrılmasından sonraki en büyük Hindu Müslüman çatışmasına sebep olan olaylarda halkı provoke ettiğine inanılan Hindu Milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi lideri ve bir dönem Hindistan'ın İçişleri Bakanlığını da yapan Lal Krishna Advani de göz altına alınmıştı.